Ny EU-udviklingspolitik og samlet strategi for EUs relationer til Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

EUs udviklingsministre har mandag på et rådsmøde i Bruxelles truffet beslutning om en ny EU-udviklingspolitik og drøftet indholdet af en samlet strategi for EUs relationer til Afrika. Den samlede Afrika-strategi skal vedtages af regeringscheferne på det Europæiske Råde den 15-16 december, fremgår det af en pressemelding fra udenrigsministeriet tirsdag.

EU besluttede i maj at yde 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand i 2015. Denne beslutning vil allerede i år 2010 indebære en fordobling af EUs samlede udviklingsbistand og betyde 20 milliarder euro (150 mia. kr.) mere om året i bistand fra EU.

Medlemslandene har lovet at give mindst halvdelen af denne stigning til Afrika, hvor behovet er størst.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) udtaler:

– Vi er i dag blevet enige om en ny EU-udviklingspolitik omfattende de visioner, målsætninger og principper for god udviklingsbistand, som medlemslandene og Kommissionen deler.

– Den fælles vision erstatter ikke medlemslandenes nationale udviklingspolitikker, men sigter på at give et kollektivt løft på kvaliteten, ligesom vi med beslutningen om at yde 0,7 procent af BNI har fået et løft i kvantiteten.

– Vi har også haft en drøftelse af vores samarbejde med Afrika og vedtaget rådskonklusioner, som vil danne grundlag for den samlede Afrika-strategi som Tony Blair vil fremlægge for regeringscheferne på Det Europæiske Råd den 15-16 december.

– I Danmark har Afrika længe været prioriteret helt i top i vores udviklingspolitik. Vi lavede allerede i 2004 en samlet Afrika-strategi med fokus på velkendte danske prioriteter som fattigdomsbekæmpelse, udvikling, handel, demokrati, god regeringsførelse, menneskerettigheder, ligestilling, sikkerhed, migration m.v. Dette har også sat fodaftryk i arbejdet indenfor EU, anfører Tørnæs.

Udviklingsministrene drøftede tillige de kommende WTO-forhandlinger i Hong Kong, og på hvilken måde u-landsbistanden kan bidrage til, at de fattigste udviklingslande drager fordel af et udviklingsvenligt resultat. Der stiles mod vedtagelse af rådskonklusioner i december umiddelbart før Hong Kong mødet.

Ulla Tørnæs lægger til:

– Jeg understregede på mødet, at udviklingsbistand ikke må bruges som kompensation for et dårligt resultat i Hong Kong for u-landene, men i stedet skal støtte op om et godt resultat. Det var der enighed om.

– Jeg er positivt indstillet overfor ideerne om at EU skal sende et positivt signal om at øge bistanden til fremme af handel og udvikling.

Kilde: www.um.dk