Globaliseringsråd uden danske NGOer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Tunge navne fra organisationer og erhvervsliv skal hjælpe regeringen med at gøre Danmark mere konkurrencedygtigt overfor globaliseringens udfordringer. Til gengæld er der ikke blevet plads til et eneste navn fra de danske udviklingsorganisationer, som ikke overraskende netop påtaler dette i et brev til statsministeren tirsdag.

Anders Fogh Rasmussen offentliggjorde tirsdag, hvem der skal sidde i regeringens højt profilerede Globaliseringsråd. Blandt medlemmerne finder man navne som nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen, Danfoss-direktør Jørgen Mads Clausen, DI-direktør Hans Skov Christensen og LO-formand Hans Jensen samt 5 ministre med statsministeren i spidsen som formand.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) glimrer ved sit fravær. Til gengæld har dir. Hans Skov Christensen beskæftiget sig mange år med dansk udviklingspolitik og -bistand, bl.a. med sæde i U-landsstyrelsen.

Globaliseringsrådet skal rådgive regeringen “om en samlet strategi for at udvikle Danmark til et førende vækst-, viden- og iværksættersamfund”, lyder opgaven ifølge rådets kommissiorium.

Miljø- og udviklingsorganisationerne i den såkaldte 92-gruppe skriver i brevet tirsdag til statsministeren, at hvis man ønsker at indtænke den globale dimension i rådets arbejde, vil det ikke være unaturligt at indsætte medlemmer fra det miljø, der til dagligt beskæftiger sig hermed, nemlig u-landsmiljøet, i rådet (se mere dags dato under dansk bistand).

Samtidig blev Globaliseringsrådet mødt med knubbede ord onsdag i dele af den borgerlige presse. Berlingske Tidende kaldte rådets sammensætning for “Tordenskjolds soldater”, og dagbladet Børsen kaldte dets nedsættelse “en forsinkende manøvre”.

Statsministeren slog helt andre toner an. Han sagde på sit ugentlige pressemøde, at “vi har i dag affyret startskudet til det store projekt, som skal ruste Danmark stærkere til at klare den stadig skrappere konkurrence fra landene østpå”.

Han gjorde det også klart, at rådet i mindre grad skal komme med nye, spændende idéer, som det skal hjælpe med at finde frem til de kompromisser, som kan føres ud i livet.

– Globaliseringsrådet er sammensat på en sådan måde, at der kan foregå drøftelser og træffes beslutninger, der kan dække brede grupper i det danske samfund,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Han pointerede at opgaven for Danmark er meget stor.

– Den opgave vi står over for er – hvis vi skal se det i et historisk perspektiv – lige så stor og lige så omfattende som den forandring, der skete af det danske samfund i slutningen af det 19. århundrede, hvor der virkelig skete gennemgribende forandringer.

– Der var en forvandling af det danske samfund fra landbrugssamfund til industrisamfund, og det er faktisk en opgave af samme dimension, vi nu står over for. Derfor er det vigtigt, at alle i det danske samfund trækker med, lød det fra Fogh Rasmussen.

Globaliseringsrådets kommissorium og sammensætning roses af den radikale innovationsordfører, Morten Østergaard, som et tegn på, at regeringen tager opgaven alvorlig. SF er til gengæld kritisk:

– Det går altså ikke, at statsministeren foreslår en lukket proces med en lukket kreds, der kun skal snakke med regeringen selv, siger partiets globaliseringsordfører, Steen Gade.

Første møde i Globaliseringsrådet finder sted om en uge på Marienborg.

Globaliseringsrådet

Nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen, Danmarks Nationalbank

Adm. direktør Jørgen Bardenfleth, Microsoft Danmark

Adm. direktør Hans Skov Christensen, Dansk Industri (DI)

Adm. direktør Jørgen Mads Clausen, Danfoss

Professor Niels Egelund, Danmarks Pædagogiske Universitet

Præsident Peter Gæmelke, Landbrugsraadet

Direktør Eva Hofman-Bang, Handelsskolen Ishøj-Taastrup

Formand Hans Jensen, Landsorganisationen i Danmark (LO)

Direktør Ole Jensen, NanoNord A/S

Forbundsformand Thorkild E. Jensen, Dansk Metal

Bestyrelsesformand Anders Knutsen, Danisco A/S

Rektor, professor Linda Nielsen, Københavns Universitet

Formand Niels Nygaard, Handel, Transport og Serviceerhvervene (HTS)

Adm. direktør Birgit W. Nørgaard, Carl Bro Gruppen

Formand Poul Erik Pedersen, Dansk Handel & Service (DH&S)

Professor Nina Smith, Handelshøjskolen i Århus

Formand Bente Sorgenfrey, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF)

Formand Sine Sunesen, Akademikernes Centralorganisation (AC)

Adm. direktør Lars Rebien Sørensen, Novo Nordisk A/S

Formand Poul Ulsøe, Håndværksrådet

Formand Jørgen Vorsholt, Dansk Arbejdsgiverforening (DA)

Derudover er følgende 5 ministre med i rådet:

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) (formand)

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) (næstformand)

Finansminister Thor Pedersen (V)

Undervisningsminister Bertel Haarder (V)

Minister for Videnskab, teknologi og udvikling Helge Sander (V)

Det bemærkes, at der hverken er blevet plads til udenrigsminister Per Stig Møller (K) eller udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i kredsen, hvor Venstre-ministre dominerer kraftigt.