Berlingske: Tørnæs-affæren en dum historie, men ikke nok til fyring

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er gift med et politisk problem. Nemlig ægtefællen, Jørgen Tørnæs, som har beskæftiget en lettisk driftschef uden at have arbejdstilladelsen i orden, skriver Berlingske Tidende på lederplads onsdag og fortsætter:

MEN det omvendte er også tilfældet – at Jørgen Tørnæs er gift med et politisk problem. For den sag, som nu i dagevis har skabt usikkerhed om Ulla Tørnæs fremtid som minister, burde aldrig være opstået.

Når man som minister er gift med en mand, der driver en større virksomhed med østeuropæiske ansatte, er det nærmest en pligt at sikre sig, at alle papirer er i orden. Også selv om man som Ulla Tørnæs ikke er medejer af virksomheden. Det er – som det nu er fremgået – ualmindelig uklogt blot at håbe det bedste.

Ministeren kunne have skelet til udlandet, ikke mindst USA, hvor politikere er kommet i vanskeligheder, fordi de har beskæftiget immigranter uden arbejdstilladelser. En klog politiker ved, at selv små uregelmæssigheder i ægtefællens virksomhed kan blive brugt og misbrugt, og da specielt når der er tale om en omdiskuteret branche som svineproduktion tilsat et brandfarligt emne som østeuropæisk arbejdskraft.

Denne eksplosive blanding har fagforbundet 3F formået at udnytte til både en mistænkeliggørelse af østeuropæisk arbejdskraft og regeringen i almindelighed og ministeren og hendes mand i særdeleshed.

Men som sagen indtil nu er oplyst, er den ikke i sit faktiske indhold tilstrækkelig til en ministerfyring. Ministeren har, må man tro, vitterlig ikke kendt problemet, og hvis man på den baggrund alligevel kræver hende fyret, kan det blive stort set umuligt at være minister og gift med en erhvervsdrivende samtidig. Ministre skal have rene papirer, men kravene må ikke udarte til hysteri.

En minister kan således godt eje aktier, men en klog minister ejer ikke aktier i en branche, hun som minister beskæftiger sig med. Forsvarsminister Søren Gade (V) behøver eksempelvis ikke at problematisere sin investering i en lovmedholdelig russisk svineproduktion, men kan ikke eje aktier i en våbenfabrik, som dansk forsvar handler med.

Tørnæs-sagen bør, som den nu foreligger, slutte med en konstatering af, at endnu en minister har dummet sig.

Men den bør også føre til en undersøgelse af bureaukratiet, der åbenbart er forbundet med at opnå en simpel arbejdstilladelse til en østeuropæisk EU-borger, der har arbejdet i Danmark i adskillige år. Det er ubegribeligt, at en fornyelse af arbejdstilladelsen kræver måneders sagsbehandling.

Sagen giver en god anledning til at slå fast, også over for fagbevægelsen, at østeuropæere fra de nye EU-lande er velkomne, når reglerne om arbejdstilladelse er overholdt.

Og måske kunne statsministeren overtale sine ministre til at sørge for, at det i det mindste har politiske grunde, hvis de absolut skal sætte egen fremtid og regeringens omdømme på spil, slutter Berlingske onsdagens lederartikel.

Lederen stod i Berlingske Tidende onsdag den 2. marts 2005.