Tørnæs advarer Kenyas regering: Få gang i korruptionsbekæmpelsen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmark vil sammen med andre donorlande true Kenya med at skære i udviklingsbistanden, hvis ikke der i løbet af de kommende to måneder sker markante indgreb mod løbsk korruption i landet, skriver Politiken onsdag.

Præsident Mwai Kibaki vil snarest modtage en officiel protest i en ganske anden tone end de højstemte lykønskninger, der for 2 år siden fulgte hans overtagelse af magten fra forgængeren Daniel arap Moi.

– Vi er skuffede over, at Kenyas regering ikke har levet op til sine valgløfter (om at bekæmpe korruptionen), siger den nyudnævnte udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Når donorerne til april mødes i Paris for at koordinere bistanden, kan Kenya risikere igen at se bistanden reduceret, som det ofte skete i protest mod forgængeren Mois korrupte regering.

– Der er ingen tvivl om, at der er behov for tillidsskabende foranstaltninger fra Kenyas side, siger Ulla Tørnæs til Politiken.

Danmark var blandt de mange lande, der præmierede Kibakis magtovertagelse ved atter at skrue op for bistanden. Men hvor Tyskland og USA allerede har taget konsekvensen af den fortsatte korruption og indefrosset dele af landenes bistand, vil Danida denne gang se tiden an.

– Lige nu drejer det sig ikke om at vende ryggen til Kenya, men lægge pres, så regeringen i Nairobi kan komme tilbage på sporet, siger Ulla Tørnæs.