Ny rapport om sexturisme i Sydøstasien

Redaktionen

Kampagner og forbud er ikke nok for at komme seksuel udnyttelse af børn til livs. Det viser ny rapport fra Red Barnet om seksuel udnyttelse af børn i forbindelse med rejseaktiviteter og turisme.

Rapporten ’Sexoffenders without borders’ bekræfter, at der fortsat er skandinaver, der rejser til f.eks. Sydøstasien med henblik på at skabe kontakt med børn og udnytte dem seksuelt. I den korte periode, hvor undersøgelsen foregik lokalt i de tre lande, var det dog ikke muligt at identificere danskere, der misbrugte børn.

Den seksuelle udnyttelse af børn foregår i højere grad skjult end tidligere. Dette kan være et resultat af ngo’ers og regeringernes kampagner med fokus på udnyttelsen af børnene.
– Det er fint at kampagnerne gør livet usikkert for de kriminelle, men det løser ikke automatisk problemet for de familier og børn, som f.eks. ser prostitution som eneste mulighed for at overleve. Det er vigtigt, at myndighederne ikke ser på de udnyttede børn som kriminelle, men som ofre, siger Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet.

En effektiv bekæmpelse af børnesex-industrien handler derfor ikke kun om oplysning og forbud. Det er vigtigt at kunne tilbyde børnene et alternativ i de lokalsamfund, hvor der er høj risiko for kommerciel udnyttelse af børn.

Hvorfor udnyttes børn
Rapporten bekræfter, at der fortsat er mange og komplekse årsager til at børn udnyttes seksuelt i Sydøstasien. Det handler om fattigdom, manglende uddannelsesmuligheder, dårlige børnebeskyttelse systemer, hjemlige forhold som alkoholisme, stofmisbrug og vold, samt en organiseret kriminalitet rettet mod udnyttelse af børn.
På baggrund af rapporten anbefaler Red Barnet at indsatser, der skal forhindre seksuelt misbrug og udnyttelse af børn, ud over at indeholde elementer af information og oplysning også skal have en lokal forankring med tilbud om uddannelsesmuligheder og jobtræning.

– Familierne og deres børn har behov for at kunne se konkrete alternativer til de lokkemidler og løfter som sexindustrien kynisk opstiller, siger Kuno Sørensen.

Undersøgelsen af seksuelt misbrug og udnyttelse af børn i forbindelse med rejseaktiviteter er lavet i Thailand, Cambodja og Burma.

Kilde: http://redbarnet.dk/Default.aspx?ID=6000&M=News&PID=14956&NewsID=4142

Download rapporten ’Sexoffenders without borders’ her: http://redbarnet.dk/Admin/Public/DWSDownload.aspx?File=%2fFiles%2fFiler%2fRapporter%2fSeksuelle+Overgreb%2fSexoffenders_without_borders.pdf