På et år har Red Barnet alliancens globale kampagne “Skriv en ny fremtid” sendt 590.000 børn i skole og forbedret skolegangen for 3,4 millioner børn, skriver Red Barnet Danmark på sit website onsdag.
– Det er langt bedre at lære ting, der kan bruges i livet, end at blive oplært i krig. Hvis vi alle sammen kom i skole, ville der måske ikke være flere krige. Sarah, det sydlige Sudan.
De voksnes krige dræber børnenes fremtid! Det ved vi godt, for vi har hørt det igen og igen. Et af krigens mange ofre er uddannelse. Men vi ved også, at uddannelse er det våben, som skal få et land ud af fattigdom og konflikt. Og tilbage på rette kurs.
Onsdag den 12. september 2007 var det et år siden Red Barnet alliancen – Save the Children lancerede den globale kampagne “Skriv en ny fremtid’. Kampagnen skal give skolegang til 3 millioner børn og forbedre kvaliteten af undervisningen for yderligere 5 millioner børn – inden 2011.
Kampagnen er Red Barnets bidrag til at få alle verdens børn i skole, ét af de såkaldte 2015-mål, som 189 af verdens statsledere skrev under på i år 2000.
Skriv en ny fremtid
Mere end halvdelen af de 77 mio. børn, der i dag ikke går i skole, bor i konfliktramte lande. Et af dem er Isabel fra Angola. Hun er 12 år og bor i landsbyen Candombe.
– Jeg gik i skole indtil 3. klasse. Så skulle jeg passe min søsters børn. Og de har ikke råd til at betale for kladdehæfter og blyanter. Mit største ønske er at komme i skole igen, men jeg ved ikke, om det nogensinde bliver muligt for mig, fortæller hun.
Støtten er givet til børn i flere end 20 lande, hvor krig og konflikt har skabt kaos i børnenes liv.
Det handler også om kvalitet
“Skriv en ny fremtid” har ikke kun fokus på at få børn i skole. Kvaliteten af skolegangen er også af stor betydning. I lande berørt af krige og konflikter er der som oftest meget få kvalificerede lærere, skolematerialer er utilgængelige og forældede, og lærerne har som regel ikke redskaberne til at tage sig af de traumer, børnene måtte have.
Derfor arbejder Red Barnet også med uddannelse af lærere, uddeling af skolematerialer, psykosocialt arbejde og rådgivning om børns rettigheder.
Uddannelse på dagsordenen
Red Barnet alliancens anbefalinger om at sætte øget fokus på uddannelse til børn berørt af konflikt er nået ud til tusinder af politikere verden. Herhjemme har regeringen via sine udviklingspolitiske prioriteter eksempelvis lagt op til en stærkere indsats for at få børn i skole – særligt i Afrika, kvaliteten af skolegangen skal kigges efter i sømmene, og så vil regeringen i det hele taget styrke sit fokus på skrøbelige stater.
– Vi er naturligvis glade for at have medvirket til, at også den danske regering nu har fået øjnene op for, at der skal gøres mere for børnene i de konfliktramte lande, også selv om de er sværere at nå med traditionelle midler, fortæller Bo Tovby Jørgensen, der er uddannelsesrådgiver i Red Barnet.
– En god grunduddannelse for børn og unge, og mere fokus på konfliktramte lande fylder nu mere i både strategier og bevillinger, og det er jo godt, for det er netop børnene i de konfliktramte lande, der har det værst. Nu skal Danmark så bare holde fast, og få andre donorer til at følge trop, anfører Bo Tovby Jørgensen.
Man kan læse mere om “Skriv en ny fremtid” på websitet www.redbarnet.dk og downloade 1-års rapporten: Rewrite the Future – One Year on.