Lidt om Red Barnet i anledning af 60-års dagen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Kvinder fra 4 store danske kvindeorganisationer gik i 1945 sammen og stiftede Red Barnet – en dansk udgave af Save the Children-bevægelsen, der var startet af Eglantyne Jebb i England i 1919.
 
Red Barnets hovedopgave var klar: Europas krigsramte børn skulle reddes fra sult og sygdomme. Fra 1945 til 1948 arrangerede den nyfødte organisation støttemåltider for 450.000 børn i Holland, Frankrig, Polen, Ungarn, Italien, Rumænien, Jugoslavien, Grækenland, Tyskland og Østrig. I alt uddelte Red Barnet 63 millioner måltider i denne periode.

Samtidig fragtede Red Barnet 21.000 europæiske børn til Danmark på tre måneders plejeophold hos frivillige danske plejefamilier. Plejefamilierne blev fundet af Red Barnets 200 lokalkomiteer og familierne betalte alle udgifter til opholdet.
 
Hjælp til de socialt udsatte
I 1950 var Red Barnets efterkrigsindsats afsluttet. En ny eksistensberettigelse skulle nu findes og fokus blev rettet mod psykisk og social velfærd for danske og grønlandske børn.

I Danmark oprettede Red Barnet børnehjem, institutioner og plejeophold for danske baggårdsbørn. Samtidig påbegyndte man opbygningen af børnehaver i Grønland. I 1968 kulminerede indsatsen med 20 Red Barnet-institutioner på den store ø.
 
Men hjælpen til udenlandske børn blev i 1960´erne genoptaget, dog skiftede opgaverne karakter fra udelukkende at handle om nødhjælp til i højere grad at handle om langsigtede udviklingsprojekter.
 
Den internationale indsats blev i stadig højere grad koordineret gennem den nyoprettede ”International Save the Children Alliance” gennem 1970´erne. Denne ubureaukratiske sammenslutning af Red Barnet-organisationer iværksatte nødhjælps- og udviklingsaktioner over hele verden, og fra 1980-1985 var alliancens hovedkvarter placeret i København.
 
Red Barnet vokser
I begyndelsen af 1990erne steg Red Barnets indtægter og antal af projekter markant. Med tilskud fra EU og Danida iværksatte organisationen mange genopbygningsprojekter i det nyåbnede Østeuropa samt en storstilet nødhjælpsaktion i det borgerkrigshærgede Jugoslavien.

I 2001 blev Red Barnet godkendt som rammeorganisation under Danida.
 
Red Barnet baserer i dag alt sit arbejde på FNs Børnekonvention og arbejder både i Danmark, i Grønland, i Europa og i verdens u-lande. Red Barnet giver bl.a. støtte til børn, der er udsatte for seksuelt misbrug og trafficking, Red Barnet bekæmper børnearbejde, fattigdom, hiv/aids og Red Barnet giver uddannelse til børn i krig og katastrofer.

Læs mere på www.redbarnet.dk