Når fremtrædende politikere fra hele verden mødes i december til COP15-konferencen i København, sættes klimaet for alvor på den globale politiske dagsorden.
Men klimaforandringer er meget andet end politiske diskussioner om CO2-udledning og alternative energikilder: De handler også om, hvordan helt almindelige menneskers opfattelse af virkeligheden ændres.
I et unikt samarbejde mellem Statens Museum for Kunst, Den Frie Udstillingsbygning, Kunsthallen Nikolaj og Alexandra Instituttet undersøges klimadebattens abstrakte problemstillinger gennem den internationale kunstudstilling ”RETHINK – Contemporary Art & Climate Change”, der fra åbningen lørdag den 31. oktober og året ud insisterer på at give beskueren nye vinkler på miljø og klima.
RETHINK præsenterer 26 værker af toneangivende kunstnere fra Argentina, Canada, Cuba, Finland, Island, New Zealand, Nigeria, Storbritannien, Sverige, Tyskland og USA – blandt andre Tomas Saraceno (AR), Olafur Eliasson (IS/DK), Henrik Håkansson (SE), Icelandic Love Corporation (IS) og Superflex (DK).
RETHINK består af 4 enkeltstående udstillingsdele, der kan opleves på de 3 københavnske udstillingssteder, på Moesgård Museum i Århus, online og i det offentlige rum.
Udstillingsdelene angriber med hver deres vinkel klimadebattens meget abstrakte problemstillinger fra helt nye vinkler.
Argentinske Tomas Saracenos spektakulære biosfærer, canadiske Bill Burns sikkerhedsudstyr til dyr, nigerianske Bright Ugochukwu Ekes syreregn i poser og “The People Speaks” globale demokratiske bevægelse på Facebook er alle eksempler på den varierede palet af værker, der præsenteres under RETHINK-‐udstillingen.
RETHINK indeholder også bidrag fra Olafur Eliasson (IS/DK), Henrik Håkansson (SE), The Icelandic Love Corporation (IS), Superflex (DK) og mange flere.
Projektleder for RETHINK, Anne Sophie Witzke fra Alexandra Instituttet, beskriver, hvordan kunsten kan fungere som katalysator for almindelige menneskers interesse for og engagement i klimadebatten.
– Udgangspunktet for RETHINK er en overbevisning om, at kunst kan inspirere til at se verden omkring os i nyt lys. Den vil forandre sit publikums syn på verden ved at lægge vedkommende vinkler på en klimaproblematik, der ofte er meget svær at forholde sig til på individniveau, siger projektlederen.
Hun bakkes op af klima- og energiminister, Connie Hedegaard (K), der udtaler:
– Kunsten kan være med til at give inspiration og maner til eftertænksomhed. Jeg håber selvfølgelig, at nogen af de mange politikere, der kommer til København i december til klimakonferencen, vil blive inspirerede af udstillingen. Men det er også vigtigt, at borgerne får mulighed for at se klimaudfordringen i et kulturelt lys.
RETHINK er udpeget til ”Årets Nordiske Udstilling 2009-‐2010” af Nordisk Kulturfond og støttes af Fonden til Markedsføring af Danmark, Københavns Kommune og Statens Kunstråds Billedkunstudvalg.
Desuden er udstillingen en del af det officielle kulturprogram til FNs store klimakonference, COP15, der holdes i København fra den 7. til 18. december 2009.
Efter visningen på de 3 danske udstillingssteder rejser RETHINK videre rundt i Norden
Yderligere oplysninger om udstillingen findes på websitet www.rethinkclimate.org/presse og fås hos pressekoordinator Anders Søndergaard, Alexandra Instituttet, Tlf.: 24 46 43 55, E-‐mail: [email protected]