KULU sætter fokus på klima og kvinder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

PRESSEMEDDELELSE

Kvindernes U-landsudvalgs nye bestyrelse arbejder for at få kvindestemmer ind i Klimatopmødets resultater.

U-landsorganisationen Kvindernes U-landsudvalg sætter fokus på kvinderettigheder og køn i forhold til klimaudfordringer i udviklingslande i opløbet op til Klimakonferencen – COP15 – i København til december. KULU arbejder intensivt på at sikre, at kvindestemmer fra partnere i Syd høres op til topmødet, så det ikke kun er vestlige stemmer, der høres i debatten.
Dette er en prioriteret opgave, som den nye bestyrelse tager fat på.

Tirsdag den 19. maj afholdt Kvindernes U-landsudvalg sit årlige Repræsentantskabsmøde i København, hvor udviklingskonsulent Janice G. Førde blev genvalgt som forkvinde.

Med på holdet kom Maria Glinvad som næstforkvinde og repræsentant for Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed, Lis Jespersen for SF’s Ligestillingsudvalg, Filomenita M. Høghsholm for Babaylan – Filippinsk Kvindeforening, og Marianne Gundersen som individuelt medlem.

Julie Rademacher, MF, Socialdemokraternes Ligestillingsnetværk, og Mette Annelie Rasmussen for Radikale Venstre fortsætter i bestyrelsen. Nyvalgte til suppleantposterne blev Anna Ingrisch, DSU’s Ligestillingsnetværk, Helle Gerber Nielsen, Mellemfolkeligt Samvirke (MS) samt Tina Vaarby Laursen som individuelt medlem. Dermed blev en livskraftig bestyrelse etableret efter kampvalg helt ned til suppleantposterne.

Kvindernes U-landsudvalg er en paraplyorganisation, som gennem mere end 30 år har været en væsentlig aktør i at sætte dagsordenen på området kvinderettigheder, køn og udvikling i Danmark. Organisationen blev stiftet i 1976, året efter FN’s første kvindekonference. Allerede i 1980’erne var KULU’s lobbyarbejde en væsentlig faktor i at sikre, at Danida blev opmærksomme på kønsaspektet i udviklingsarbejdet, og at bekæmpelse af fattigdom ikke kan ske uden at fokusere på ligestilling og kvinderettigheder.

KULU er afhængig af, at medlemsorganisationerne, andre medlemmer og aktivister stiller med aktive bestyrelses- og arbejdsgruppemedlemmer for at opnå visionerne og løfte arbejdsprogrammet. KULU’s arbejde er primært baseret på bidrag og støtte fra medlemmer og fonde, bl.a. Danfoss, JL Fondet og Prins Joakims og Prinsesse Alexandras Fond.

“1000 piger” og “Giv en pige ret i Mali” er to samarbejdsprojekter og kampagner, som støtter piger og kvinder i Mali i at lære om deres rettigheder, og hvordan de kan bruges til at forbedre deres levevilkår og deltagelse i samfundet. For information om hvordan kampagnerne kan støttes:

Kontakt: Janice G. Førde, forkvinde for KULU, [email protected] eller
Ruth Ejdrup Olsen, oplysnings-/medlemskonsulent, KULU Sekretariat, [email protected]