FNs Projektgennemførelsesorganisation, UNOPS, har besluttet at flytte sit hovedkvarter fra New York til København, skriver udenrigsministeriet i en pressemelding torsdag aften.
I konkurrence med bl.a. Tyskland, Italien, Spanien og Frankrig har Danmark sikret sig UNOPS hovedkvarter med ca. 120 medarbejdere, som placeres på Midtermolen ved Langelinie, hvor allerede flere andre FN-kontorer har til huse.
UNOPS står for United Nations Office for Project Services og tilbyder ledelsesmæssig styring af projekter og programmer, som udføres af FN-systemets organisationer og medlemsstater. Til det formål køber UNOPS typisk bistand fra bl.a. private konsulentfirmaer.
– UNOPS er en slags praktisk gris, der får gennemført FN-projekterne. Med placeringen i København bliver det også interessant for danske konsulentfirmaer, som får væsentlig større mulighed for at afsætte deres ydelser, siger chefkonsulent Lars Hørmann fra Danidas kontor for FN og global udvikling (FNG) til Berlingske Tidende lørdag.
For Danmark vil placeringen af UNOPS betyde, at man nu har nået et omfang af FN-organisationer og FN-ansatte, som gør det endnu mere attraktivt også for andre FN-organer at flytte hertil og dermed bidrage til at cementere Københavns position som en international by, hvor det bliver mere attraktivt for udenlandske virksomheder og andre internationale organisationer at placere sig.
Det er samtidig en god forretning for den danske samfundsøkonomi, da de FN-organisationer, som allerede er her, skaber betydelige direkte og afledte økonomiske fordele for det danske samfund.
– Jeg er utrolig glad for, at UNOPS har besluttet at flytte deres hovedkvarter hertil, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og uddyber:
– Det er væsentligt for regeringen at bidrage til en effektivisering af FN-systemet. Så da UNOPS i efteråret annoncerede, at organisationen som led i dens ny strategi til effektivisering af organisationens drift også ville flytte dets hovedkvarter ud af New York, tilbød vi os som værter.
København er allerede den sjette største FN-by i verden, og FN-systemet beskæftiger p.t. omkring 720 personer i den danske hovedstad, hvoraf ca. 1/3 er danskere. Med UNOPS placering i København vil FN-staben nå op på ca. 850 FN-personer.
Allerede i 1950erne etablerede Verdenssundhedsorganisationen, WHO, sit regionale hovedkvarter for Europa i København, og FNs Børnefond, UNICEF fulgte snart efter med sit verdenslager i Københavns gamle Frihavn. I 1980erne kom så FNs fælles indkøbsorganisation, IAPSO – Inter-Agency Procurement Services Office – til. Først med kontorer ved Nørreport, nu på Midtermolen.
Samlingen af så mange FN-organisationer i én by betyder oplagte stordriftsfordele for organisationerne, der allerede nu nyder godt af fælles faciliteter. På lidt længere sigt er det selvsagt også blevet endnu mere oplagt at udnytte disse stordriftsfordele gennem samling af alle organisationerne på eet sted i København.
– Regeringen vil gå videre med disse planer sammen med FN og alle involverede danske myndigheder og interesseorganisationer, udtaler Ulla Tørnæs.
FN-organisationerne er i dag placeret på 3 adresser i København, og staten betaler huslejen som en del af FN-bidraget.
Staten overvejer at placere en decideret FN-by på arealer i Københavns havn eller Hellerup. Ifølge Københavns kommunes planchef, Holger Bisgaard, er processen dog ikke nået til en konkret fase endnu.
– Men vi vil gøre alt for at få etableret en FN-by det mest hensigtsmæssige sted, siger Holger Bisgaard til Berlingske Tidende.
Yderligere information hos chefkonsulent Lars Hørmann, FNG, tlf. 33 92 14 07