Med FNs Sikkerhedsråds enstemmige vedtagelse af resolutionen om Iraks nærmeste fremtid er der skabt et positivt grundlag for, at udviklingen atter vil gå i den rigtige retning. Der er dog fortsat humanitære behov i Irak, og sikkerhedssituationen gør det ikke nemt for de humanitære organisationers arbejde.
Men Danmark fortsætter den humanitære bistand til Irak trods den vanskelige sikkerhedssituation – nu med en ny bevilling på 23,2 mio. kr.
Kidnapninger og mange eksempler på, at humanitære organisationer også er blevet terrormål i Irak, betyder, at organisationernes medarbejdere opererer under højest vanskelige vilkår. Mange NGOer har for tiden trukket deres internationale medarbejdere ud af landet, men lokale medarbejdere fortsætter i vidt omfang arbejdet.
Udenrigsminister Per Stig Møller udtaler:
– FNs Sikkerhedsråd har sendt et vigtigt og positivt signal om Iraks fremtid, men den irakiske befolkning har stadig brug for humanitær hjælp. Det er afgørende, at vi fastholder fokus i Irak, og at Danmark gør sit til at afhjælpe den svære situation irakerne befinder sig i nu, hvor man står overfor en vanskelig politisk overgangsproces. Det er vigtigt, at vi udviser fleksibilitet med hensyn til indsatsen i denne situation.
Minerydning giver adgang til skoler og sundhedsklinikker
Det er fortsat hovedprioriteten at forbedre sikkerheden, bl.a. ved minerydning omkring skoler, sundhedsklinikker mv. Skoleområdet kræver genetablering, så undervisningen kan normaliseres og lærere videreuddannes. Et stort antal underernærede børn har behov for supplerende mad og vitaminer.
De 23,2 mio. kr. vil blive kanaliseret gennem Dansk Flygtningehjælp (10 mio. kr.), UNICEF (5 mio. kr.), Danish Demining Group (5 mio. kr.) og Caritas Danmark. (3,2 mio. kr.). Med de seneste bevillinger er der fra dansk side hidtil ydet ca. 100 mio.kr. til Irak alene i humanitær bistand.
Yderligere oplysninger på Udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk (under Irak) eller hosl fuldmægtig Eva Grambye, tlf. 33 92 14 10, Humanitær Bistand og NGO-samarbejde.