Læger uden Grænser tredobler kapaciteten i Niger for at komme sultkatastrofe i forkøbet

Redaktionen

Læger uden Grænser (MSF) har mere end tredoblet kapaciteten til at behandle stærkt underernærede børn i det vestafrikanske land Niger for at imødegå den igangværende hungerkatastrofe.

Torsdag er det 2 måneder siden, at MSF og andre organisationer første gang udsendte en appel om nødhjælp til det fattige og barske Sahelland i Saharas udkant, og indsatsen for at hjælpe mod sultkatastrofen er aldeles utilstrækkelig sammenlignet med situationens alvor, hedder det i en pressemelding torsdag fra MSF-Danmark.

Som svar på katastrofen har MSF åbnet 3 terapeutiske ernæringscentre i Niger – et i Dakoro i Maradi-regionen og to i Keita og Tahoua i Tahoua-provinsen. Herudover har MSF 27 ambulante terapeutiske ernæringscentre i landet, som udfører screeninger og ugentlig behandling af de børn, der endnu ikke er så syge, at de har brug for hospitalsindlæggelse.

I regionerne Maradi og Tahoua dør der hver dag gennemsnitligt henholdsvis 2,2 og 2,4 børn under 5 år pr. 10.000 indbyggere. Grænsen for, at der er tale om en nødsituation, er efter internationale standarder 2 børn under 5 år pr. 10.000 indbyggere pr. dag – altså er der tale om en katastrofe efter international målestok.

MSF har i år allerede behandlet flere end 6.000 stærkt underernærede børn under fem år i Niger, hvilket er mere end dobbelt så mange, som samme periode sidste år.

I april viste en MSF-undersøgelse, at et ud af 5 børn i landområderne i de 2 regioner var i fare for at blive underernærede. I slutningen af maj kaldte FNs nødhjælpschef Jan Egeland sultkatastrofen i Niger for “verdens mest oversete og glemte krise nu”.

Og den værste periode er på vej – i Niger er der nu 4 måneder til næste høst, og sæsonen for malaria-angreb topper mellem juni og oktober. Det kan blive fatalt for børn, som allerede er svækket af sult.

For at undgå endnu højere børnedødelighed i Niger i de kommende uger må ekstraordinære nødhjælpsprocedurer sættes i værk. Derfor opfordrer MSF til, at der uddeles gratis mad i de landsbyer, som er værst ramt af underernæring.

Regeringen i Niger har reageret på situationen, men kun mobiliseringen af institutionelle donorer og internationale organisationer som World Food Programme og UNICEF kan sikre, at de mest udsatte har direkte adgang til gratis mad.

MSF har arbejdet i Niger siden 1985 og startede det første ernæringsprogram i Maradi i 2001. Niger er ifølge FN rangeret som verdens næstfattigste land.

For yderligere information, kontakt Michael G. Nielsen, Informationschef, Læger uden Grænser (MSF), Tlf: 29 70 29 79, E-mail: [email protected]