MSF i angreb på traditionel fødevarehjælp – hjælper ikke underernærede børn

Redaktionen

Læger uden Grænser (MSF) opfordrer til, at nødhjælp til underernærede børn gøres langt bedre ved at øge brugen af færdiglavet mad (Ready to use food – RUF), hedder det i en presseudtalelse fra organisationen onsdag.

Hvert år dør 5 millioner børn under 5 år som følge af underernæring. Traditionel fødevarehjælp i form af beriget mel og olie er slet ikke tilstrækkelig, mener MSF, der vender sig imod den politik, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Verdens Fødevareprogrammet (WFP) og UNICEF arbejder efter.

– Det handler ikke udelukkende om kvantitet men i høj grad om kvalitet, når man skal hjælpe de helt små børn fra 6 måneder til 2 år, siger læge Vibeke Brix Christensen, som er medlem af Læger uden Grænsers bestyrelse og til dagligt arbejder på børneafdelingen på Rigshospitalet i København.

– Børn, der vokser så hurtigt som den aldersgruppe, vi her taler om, skal have andet end noget, der bare fylder i maven og giver mæthedsfornemmelse. De skal have mad med højt indhold af energi og bl.a. have vitaminer, mineraler og sporstoffer, anfører hun og uddyber:

– At de får den rigtige mad lige præcis i den alder har vist sig at have stor betydning for dem resten af livet. Hvis de ikke får den rette føde, så bliver de lettere syge og mere syge af sygdomme, som de ellers burde være i stand til at bekæmpe.

Fødevarehjælp, der er lavet præcis til at dække de mindste børns behov, findes faktisk allerede på markedet. Den kaldes under en fællesbetegnelse for RUF – ready for use food.

Maden er pakket i portionspakker, den skal ikke tilsættes noget eller tilberedes og den indeholder præcis de vitaminer, mineraler, vegetabilske fedtstoffer og andre vigtige stoffer, som børn behøver.

RUF kan lagres og er let at transportere og så behøver hverken læger eller sygeplejerske at stå for behandlingen. Og det betyder at langt flere børn kan nås, end hvis behandlingen skal foregå på et sygehus eller en klinik.

MSF har brugt RUF-produkter siden de første kom frem i slutningen af 1990erne. Sidste år behandlede MSF flere end 150.000 børn i 22 lande.

MSF har i udvalgte områder i Niger i Vestafrika udleveret RUF til kvinder med børn under 3 år. De umiddelbare resultater af projektet, som når ud til 62.000 børn, viser at den slags behandling er væsentligt mere effektiv, end hvis man giver traditionel fødevarehjælp.

Ifølge FN-organisationernes retningslinjer skal RUF imidlertid kun bruges overfor alvorligt underernærede børn.

Vibeke Brix Christensen:

– Men hvorfor vente med at give RUF, når vi ved, at den almindelige fødevarehjælp som mel og olie ikke er tilstrækkeligt til de mindste? Det, som er smart ved RUF-hjælpen er, at den kan forhindre, at børnene bliver alvorligt underernærede. Vi undgår altså at de bliver så dårlige, at de skal indlægges og have akut og intensiv behandling.

Ifølge WHO lider 20 millioner mindreårige børn af akut og alvorlig underernæring. Men ifølge MSF vil kun 3 procent af dem få RUF-hjælp i år.

MSF opfordrer derfor donorer og FN-organisationer til at ændre politik og øge brugen af RUF. Hvis man skal gøre sig håb om at nå de mest udsatte børn, så vil det koste mere end 5,5 milliarder kr., hedder det

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef i Læger uden Grænser (MSF), E-mail: [email protected], Direkte: 39 77 56 06, Mobil: 29 70 29 79, Web: http://msf.dk