En domstol i Kabul, Afghanistan, har frikendt de to drabsmistænkte Abdul Latif og Shampaq for drab på 5 nødhjælpsarbejdere fra Læger Uden Grænser, skriver organisationens hjemmeside, mandag.
I stedet er de idømt henholdsvis ét og fem års fængsel for ‘ikke at have forhindret drabene’.
Læger Uden Grænser, (Medecins sans Frontieres,MSF) forstår ikke meningen med denne dom og frygter, at den kan blive slutningen på efterforskningen.
MSF er skuffet over dommen. En række uregelmæssigheder i den juridiske proces har giver anledning til flere spørgsmål og rejser tvivl om, hvordan resten af sagen vil blive håndteret.
I foråret 2004 blev fem nødhjælpsarbejdere fra Læger uden Grænser dræbt i deres bil, da de vendte tilbage til deres base efter at have arbejdet på en sundhedsklinik i et landdistrikt i det nordlige Afghanistan.
MSF stoppede alle aktiviteter i landet og anmodede de afghanske myndigheder om en grundig efterforskning af drabene. Umiddelbart efter skete ingenting, men efter gentagne anmodninger fra ofrenes familier og MSF begyndte den afghanske regering at handle.
Den hovedmistænkte Hadji Yaqub forbliver varetægtsfængslet, mens han venter på den videre retssag, men man kender stadig ikke motivet bag drabene, og det er yderst utilfredsstillende. Yderligere er MSF blevet fortalt, at forsinkelsen af Yaqubs retssag skyldes, at hans sag var blevet væk.
Sagen rejser alvorlig tvivl om sikkerhed og respekt for nødhjælpsarbejdere i Afghanistan. MSF forventer, at den afghanske regering beskytter civile humanitære nødhjælpsarbejdere og den afghanske befolkning så godt som overhovedet muligt. Det gælder forebyggelse så vel som i juridiske spørgsmål.
MSF følger fortsat situationen i Afghanistan tæt, og der er stadig humanitære behov mange steder. Hvorvidt MSF genoptager sine aktiviteter afhænger både af behovene og af sikkerheden. I øjeblikket kan MSF på grund af sikkerhedsrisikoen ikke engang gennemføre undersøgelsesmissioner.
MSF følger fortsat retssagerne og håber, at den videre juridiske proces bliver korrekt og retfærdig i respekt for vores fem dræbte medarbejdere og deres familier; Hélène de Beir, Pim Kwint, Egil Tynaes, Fasil Ahmad og Besmillah.
Kilde: www.msf.dk