Ny MSF-test virksom mod overset dødbringende tropesygdom

Redaktionen

Den tropiske sygdom kala azar, også kaldet visceral leishmaniasis, dræber 500.000 mennesker hvert år; men nu har organisationen Læger uden Grænser (MSF) udviklet en test, der kan forbedre diagnosticering og behandling af sygdommen, skriver MSF Danmark på sit website.

Den næsten ukendte sygdom Kala azar, som især er udbredt i Bangladesh, Brasilien, Indien, Nepal og Sudan, er en infektion, der overføres ved bid af en sandflue, inficeret med en parasit. Sygdommen medfører vægttab, træthed, blodmangel og feber og er dødelig, hvis den ikke behandles.

MSFs medicinske rådgiver Koert Ritmeijer har i mange år forsket i kala azar i de værst ramte områder af Sudan.

– Kala azar er en overset sygdom, men i dag er vi faktisk i stand til at redde næsten alle patienter, vi behandler, fra den visse død, siger Ritmeijer.

Kala azar/ visceral leishmaniasis er en af de oversete dræbersygdomme, der forskes i under non-profit organisationen “Drugs for neglected Diseases initiative DNDi”, som blev stiftet i 2003 af MSF og 5 samarbejdspartnere.

Den nye test udføres med en “målepind”, der reagerer på antistoffer mod kala-azar-parasitten og har vist sig at give et korrekt svar for 90 procent af de smittede personer.

Antistofferne kan findes i en dråbe af en smittet persons blod og bliver ved hjælp af målepinden synlige for øjet. Derfor er testen egnet til brug i områder, hvor der ikke findes laboratorier eller hospitaler.

Markant forbedring

– Før vi introducerede målepinden, havde kun omkring 50 procent af alle kala azar-patienter adgang til diagnosticering og behandling. Da dødeligheden er 100 procent, hvis sygdommen ikke behandles, betød det, at 50 procent af alle patienter døde, siger Ritmeijer, og fortsætter:

– Med målepinden har vi decentraliseret behandlingen og for eksempel i Sydsudan fordoblet antallet af behandlingssteder fra fem til ti. Det er stadig ikke alle patienter, som har adgang til behandling, men situationen er markant forbedret.

Kala azar og hiv

MSF har behandlet flere end 75.000 kala-azar-patienter i Sudan og Etiopien og helbredt 90-95 procent af dem, men sygdommen er stadig en alvorlig sundhedstrussel. Det skyldes i høj grad det stigende antal personer, der er smittet med både kala-azar og hiv.

Koert Ritmeijer:

– Vi kan forbedre deres helbred midlertidigt, men vi har brug for alternativ, sikker og effektiv medicin til hiv-smittede, som er særligt følsomme overfor den eksisterende medicin. Patienter med begge sygdomme vil dø til sidst; kala-azar og hiv er en alvorlig cocktail, og det kan tage årtier før en vaccine mod kala-azar bliver tilgængelig.

Læs om kala azar i MSFs medicinske leksikon på www.msf.dk