Læger uden Grænser ønsker ny medicin og vacciner til oversete sygdomme i u-landene

Redaktionen

Læger uden Grænser (MSF) og andre ikke-statslige organisationer, videnskabsfolk og Nobelprismodtagere verden over opfordrer onsdag i en appel det internationale samfund til i langt højere grad at fokusere på forskning og udvikling af nye mediciner, diagnose-metoder og vacciner for de sygdomme, der primært rammer den fattige del af verdens befolkning.

Underskriverne af appellen opfordrer de politiske ledere til at definerer de internationale forskningsprioriteter, sikre den nødvendige finansiering og fjerne eller mindske de mange patent- og regulativ-barrierer, således at forskning og udvikling af nye mediciner, diagnose-metoder og vacciner kan styrkes drastisk, fremgår det af en pressemelding fra MSF onsdag.

Hjælpeorganisationer som MSF er især frustreret over at være tvunget til at bruge ineffektive medicinske teknologier i behandlingen af patienter med eksempelvis sovesyge, tuberkulose eller andre dødelige eller invaliderende sygdomme, der primært rammer i u-landene.

– Når vi skal afgøre om en patient har tuberkulose eller ej, virker de eksisterende diagnose-metoder kun hver anden gang. Og for børn eller patienter der er dobbelt-inficeret med tuber-kulose og hiv, er metoderne endda endnu mere upålidelige. Der findes i dag således ingen effektiv metode til at diagnosticere og følge op på disse patienter, siger Dr. Tido von Schön-Angerer, der er forskningskoordinator for MSFs Kampagne for Adgang til Livsvigtig Medicin, og han fortsætter

– Vi kan simpelt hen ikke acceptere, at vi skal udføre andenrangs medicinsk arbejde, blot fordi vore patienter bor i et fattigt land. Vi har brug for en international medicinsk kultur, der imødekommer behovene for disse oversete patienter i u-landene. For at det kan lade sig gøre, kræver det et stærkt internationalt politisk lederskab, siger Dr. Tido von Schön-Angerer.

Globalt bruges der hvert år 740 milliarder kroner på sundhedsforskning i forhold til kun lidt over 20 milliarder kroner på forskning i de sygdomme, der rammer den fattige del af verdens befolkning.

Da forskning og udvikling primært betales over medicinpriserne, betyder det, at udvikling af nye mediciner og vacciner til de oversete sygdomme i de fattige lande er alvorligt underfinansieret.

– Verdens regeringer må skabe radikalt anderledes finansieringsmekanismer for at ændre denne ubalance. Den globale indsats for at takle de oversete sygdomme er helt utilstrækkelig, alvorligt underfinansieret og alt for afhængig af private hjælpeorganisationers donationer, siger læge Alexandra Kruse fra MSF i Danmark.

For yderligere information, kontakt

Alexandra Kruse, læge
Læger uden Grænser, Tlf. 33 12 12 38 / 61 77 03 37

Michael G. Nielsen, informationschef
Læger uden Grænser, Tlf. 39 77 56 06 / 29 70 29 79