MSF: August bliver den værste måned i Niger

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Selv om hjælpen nu er på vej til Niger, ligger den værste tid stadig foran lokalbefolkningen i det sultramte land i Vestafrika, vurderer Læger uden Grænsers (MSF) ernæringsekspert i Niger. I dag sender MSF endnu en dansk sygeplejerske til Niger.

– August bliver den værste måned. Det vil tage et stykke tid, før andre organisationer er på plads og klar til at yde assistance. Og efterhånden som vi er på vej ind i regntiden og kommer tættere på næste høst, vil der være endnu mindre mad og mere malaria og diarré, siger MSFs ernæringsekspert Dr. Milton Tectonidis.

MSF har intensiveret indsatsen mod underernæring i Niger siden starten af april. I begyndelsen af juni var en tredobling af MSFs indsats på plads, og den er siden vokset til at være en af organisationens største programmer mod underernæring nogensinde.

MSF har mellem nytår og begyndelsen af august behandlet 16.000 svært underernærede børn på sine 6 terapeutiske ernæringscentre og 26 ambulante ernæringsklinikker i landet. Flere end 50 internationale nødhjælpsarbejdere og 500 nationale ansatte arbejder for at afbøde konsekvenserne af katastrofen. MSF har haft et ernæringscenter og bekæmpet underernæring i Niger siden 2001.

Tidligere i 2005 stoppede MSF indsamlingen til ofrene for tsunamien i Asien og spurgte samtidig bidragyderne om allerede øremærkede bidrag måtte overføres til projekter de steder i verden, hvor nøden er størst (kaldet af-øremærkning) eller om de ville have pengene tilbage, fremgår det af en pressemelding tirsdag.

– MSF har i månedsvis brugt nogle af de penge, som vi i forbindelse med tsunamien fik lov til at bruge på andre formål. Vores folk har allerede i mange måender arbejdet i døgndrift og reddet i tusindvis af liv, men det groteske er, at vi kunne have reddet endnu flere børn for færre penge, hvis verdenssamfundet havde fået øjnene op for krisen noget før, siger speciallæge Søren Brix Christensen, formand for Læger uden Grænser.

Læger uden Grænser (MSF) sender tirsdag endnu en dansk sygeplejerske, Marie Louise Jakobsen, til Niger. Sygeplejerske Merete Engell rejste til Niger d. 19. juli.

Læs mere om underernæring i MSFs medicinske leksikon på www.msf.dk