“Når man kobler sikkerheds- og udenrigspolitik med udviklingspolitik, er der stor risiko for at miste fattigdomsorienteringen. For her bliver det terrordagsorden og international politik, der afgør, hvor bistandskronerne skal hen og ikke en vurdering af, hvor fattigdommen er størst”.
Sådan siger generalsekretær Henrik Stubkjær i Folkekirkens Nødhjælp til VK-regeringens udspil fredag til en ny overordet strategi for dansk u-landsvirke
– I Folkekirkens Nødhjælp glæder vi os over, at regeringen fortsætter mange af de mærkesager, som dansk bistand i mange år har bygget på. Spørgsmålet er, hvordan strategien udmønter sig i praksis, og her vil vi følge nøje med og holde regeringen fast på fattigdomsorienteringen, anfører Henrik Stubkjær og uddyber:
– Det er fint, at udviklings-strategien prioriterer demokrati og menneskerettigheder. Det er der ikke noget nyt i. Men her må det ikke kun handle om de politiske rettigheder. Det skal også gælde de kulturelle og sociale rettigheder.
– Netop når stra-tegien nævner 2015-målene, er det vigtigt at for-holde sig til, at første mål drejer sig om at nedbringe andelen af mennesker, der sulter – og at vi desværre ser en udvikling, hvor nu over en milliard mennesker lever med daglig sult.
– Hvis man lever i dyb fattigdom kan man ikke bruge et større politik råderum til noget. Derfor må vi sikre, at mennesker ikke sulter, at de kan læse og skrive og kan få en bare nogenlunde behandling, hvis de er syge.
Strategien må ikke glemme småbønderne
– Det er også rigtig at fokusere på bæredygtig vækst, men her er det uhyre vigtigt, at vi bibeholder støtten også til de små landmænd, der jo udgør den klassiske bondestand i Afrika, som Søren Pind gerne vil støtte. For den vigtigste erhvervsmand i Afrika er en kvinde, der kæmper for at dyrke mad på sit lille stykke jord, anfører Henrik Stubkjær og fortsætter:
– Hvis det er hende strategien vil hjælpe, så er det en god strategi. Skal pengene gå til store virksomheder i byerne, peger det den forkerte vej. Man bliver simpelt hen nødt til at støtte folk der, hvor de er, og i de fattigste lande vil det primært være på landet. Der har endnu ikke været et land, der har rejst sig, uden at bønderne har været med,
Det er godt at strategien fokuserer på skrøbelige stater, for der kan vi gøre en stor forskel. Og her kan det blive nødvendigt at gå uden om regeringer, der ikke handler ansvarligt, mener Folkekirkens Nødhjælp.
Yderligere oplysninger hos
Generalsekretær Henrik Stubkjær, mobil 29 70 06 00 (pt i Sudan)
Formand Kirsten Lund Larsen mobil 40 40 00 25