Kommentar: Derfor var festival-muren en succes

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Esben Danielsen, talsmand for Roskilde Festival

Roskilde Festival har støttet humanitært arbejde siden 1971, og over 80 millioner kr. er blevet uddelt. I de sidste 3 år er denne støtte blevet kombineret med konkrete aktiviteter og en indsamling af pant blandt publikum.

I år ville vi også informere og opfordre til stillingstagen. Unge bliver hver dag beskyldt for ikke at tage del i samfundsdebatten og demokratiet, men det mener vi ikke er sandt, så derfor valgte vi sammen med Folkekirkens Nødhjælp at tage udfordringen op ved at sætte fokus på konflikten i Mellemøsten.

Under sloganet “Make peace, not walls” (skab fred og ikke mure, red.) byggede vi en kopi af den mur, som Israel er i gang med at bygge omkring Vestbredden. Vi havde også et informationstelt om de humanitære konsekvenser af muren, som forhindrer tusinder af mennesker i at få lægehjælp, gå på arbejde og i skole.

Opgaven var ikke at belære eller opdrage – men fremlægge fakta, så publikum selv kunne søge information og tage stilling. En svær opgave, da et ungt menneske hver dag modtager over 1.000 forskellige budskaber fra mange kanaler.

Til vores store overraskelse blev vores initiativ voldsomt fordømt af både Israels ambassadør i Danmark og en række af de store avisers lederskribenter, som ofte efterlyser stillingtagen, og aktivt engagement i vores demokrati. Det resulterede i, at endnu flere unge og en del af festivalens optrædende kunstnere valgte at engagere sig.

Ingen bag festivalen har på noget tidspunkt været i tvivl om at stå ved det humanitære fokus til trods for de mange fordømmelser. Vores fokus har bygget på fakta og ikke på at fordømme parterne i Mellemøst-konflikten. Vi lader os ikke kue af fordomme, floskler og uvederhæftige beskyldninger.

Vi håber at alle, der arbejder med den humanitære indsats, trods modvind fortsat vil være der for at beskytte de civile. Gør vi det ikke, er der ingen tilbage. Tak for hjælpen.

Esben Danielsens indlæg er trykt som “Synspunkt” i seneste udgave af Folkekirkens Nødhjælps blad, “Nød”