KOMMENTAR
Afrikas unge vil have indflydelse på eget liv og de samfund de lever i. Det ignorerer den danske regering i dens højt profilerede Afrika-kommission, der fokuserer på unge og beskæftigelse.
Af Martin Justesen og Julie Koch
henholdsvis formand og international chef i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF)
(debatindlæg i Politiken fredag)
Afrika-kommissionens rapport er skrevet, og nu skal den endelige prøve stå, når gennemførelsen af kommissionens 5 initiativer skal vise klare resultater, der skaber en bedre fremtid for Afrikas unge.
Initiativerne fokuserer på den private sektor, uddannelse og bæredygtig energi. Ingen af initiativerne fokuserer dog på det, der blandt unge afrikanere er et af de højeste ønsker, nemlig fokus på unges indflydelse og deltagelse i den demokratiske udvikling.
Dansk Ungdoms Fællesråd opfordrer den danske regering til at lytte til de unge og handle derefter.
Sammen med en række andre NGOer har DUF taget initiativ til, at afrikanske unge er blevet hørt i processen omkring udarbejdelsen af Afrika-kommissionens endelige anbefalinger.
I november sidste år samledes 80 unge fra over 20 afrikanske lande i Etiopiens hovedstad for at give deres input til Afrika-kommissionen, og i maj var repræsentanter for de mange unge i København for at kommentere det sidste udkast til kommissionens rapport og debattere med danske unge.
De afrikanske unges besked både i november og i maj var klar: Ja der skal skabes beskæftigelse til Afrikas unge, men det er ikke nok. Unge skal have indflydelse.
Helt konkret ønsker de afrikanske unge at kunne udveksle ideer og erfaringer på tværs af organisationer og lande gennem en interaktiv webportal og de ønsker etablering af ungdomsfora, som sikrer at unge høres og inddrages i offentlig politik og beslutningstagning.
Disse forslag har samtlige danske politiske ungdomsorganisationer taget til sig, og i en erklæring på et ungdomstopmøde afviklet i sidste måned opfordrer de den danske regering til at finansiere de unge afrikaneres forslag.
De politiske ungdomsorganisationer mener samtidig, at dansk bistandssamarbejde med Afrika bør styrkes markant på 3 områder: mikro-kredit til unge, elevdemokrati og støtte til etablering og udvikling af nationale ungdomsråd og netværk.
Dansk Ungdoms Fællesråd opfordrer den danske regering til at handle på de unges forslag.
Midlerne sat af til opfølgning på Afrika-kommissionens forslag vil løbe op i omkring to milliarder kroner i 2014. Vi ønsker, at den danske regering øremærker en betragtelig andel af midlerne til tiltag, der styrker unges demokratiske indflydelse.
Det er langt fra nok, at unge får et job og en indkomst. Vi skal også sikre, at de har muligheder og kapacitet til at skabe strukturerne for et bæredygtigt demokratisk kontinent med lige adgang til sundhed, uddannelse, infrastruktur, markeder osv.
Med andre ord: Afrikas unge skal have indflydelse. Deres indflydelse er central for en bæredygtig fremtid for Afrika – unge er Afrikas fremtid!
Debatindlægget stod i dagbladet Politiken fredag den 19. juni 2009 og er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk af forfatterne