Danida fremhæver et dansk-tunesisk spejdersamarbejde i sin netop udkomne årsberetning for 2009, skriver Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) i sit seneste elektroniske nyhedsbrev.
DUF støtter gennem en særlig pulje (MENA-DK Puljen) samarbejdet mellem KFUM-spejderne fra Herlufmagle nord for Næstved og de tunesiske spejdere fra Abou Loubaba Gruppe i byen Gabes.
Netop dette samarbejde er beskrevet i Danidas årsberetning som et eksempel på, hvordan et stærkt civilsamfund kan styrke demokratisk udvikling og folkelig forankring i udviklingslandene.
I årsberetningen står:
En formiddag i august 2009 tropper næsten 150 spejdere op ved den anglikanske kirke i Tunesiens hovedstad Tunis. Halvdelen kommer fra KFUM-Spejdergruppen i Herlufmagle. Den anden halvdel er tunesiske spejdere fra gruppen Gabes.
De fleste tunesere har aldrig før besøgt en kristen kirke. Nu står de pludselig i deres egen hovedstad og hører om livet som kristent mindretal i Tunesien, og om hvordan det er at gå i kirke under politibeskyttelse.
Anledningen til besøget er en fælles dansk-tunesisk sommerlejr med støtte fra Udenrigsministeriets Arabiske Initiativ. Gennem dialog og kulturel forståelse mellem Danmark og den arabiske verden er ideen med initiativet at styrke civilsamfundet.
Det er netop, hvad besøget i kirken og de mange andre aktiviteter på spejderlejren har været med til, fortæller gruppeleder Zied Thabti fra de tunesiske spejdere:
– Jeg har været virkelig glad for besøget og den tid, vi har haft sammen med de danske spejdere. Nu ved vi, at ikke alle danskere griner af vores profet Muhammed og ikke kan lide muslimer. Det har vist mig, at vi har venner i Danmark, og at vi har meget til fælles, siger han.
Danskerne og tuneserne boede og arbejdede sammen i mindre grupper på 6-8 personer.
Dialog og fælles aktiviteter har dog ikke visket de kulturelle forskelle ud, når det f.eks. kommer til ledelse og tilgange til opgaveløsning. De danske spejdere er vant til at tage ansvar og finder oftest løsninger selv, hvorimod de tunesiske gruppeledere ikke har samme tradition for at uddelegere.
Det medfører en del flaskehalse, fordi de unge mellemledere ikke er vant til at tage beslutningerne på egen hånd, fortæller Torben Stenstrup, der er gruppeleder for de danske spejdere. Det fænomen har de tunesiske spejdere også oplevet, men fra den side af bordet ser problemet lidt anderledes ud, som en af tuneserne, Bayram Bardi, beskriver det:
– Det er virkelig skægt at se forskellen, når lederne kalder til orden. De tunesiske spejdere står straks klar til at tage imod instrukser. De danske spejdere er lang tid om at komme op på række. Når de står der, bliver de ved med at spørge: “Hvorfor skal vi det?”, fortæller han.
Sommerlejren er blot en af flere aktiviteter, som de danske og tunesiske spejdere laver i fællesskab over 3 år som led i et projekt under Dansk Ungdoms Fællesråd. Næste større planlagte arrangement er KFUM-spejdernes korpslejr i Skive til sommer.
Artiklen findes i Danidas årsberetning ”Danmarks deltagelse i det internationale udviklingssamarbejde 2009”, side 59.