Kald os bare handicappede!

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

De Samvirkende Invalideorganisationer (DSI) skiftede med virkning fra 1. januar navn til Danske Handicaporganisationer (DH), skriver organisationen i en pressemelding.

– Mennesker med handicap er ikke invalide – de er valide mennesker med handicap, understreger Stig Langvad, formand for det nye DH, som stadig har en særlig u-landsafdeling (se vor liste over organisationer i menuen ude til venstre på forsiden af u-landsnyt).

– Vi har snart fået ordet invalid ud af ordforrådet hos lovgivere, embedsmænd og journalister, så nu er det også på tide at få det ud af foreningens navn, fortsætter han.

Beslutningen om at skifte det gode gamle navn ud har været mange år undervejs. Medlemsorganisationerne har længe været enige om at ændre navnet, og der har været mange diskussioner forbundet med at finde frem til det nye navn.

– Vi bruger ofte betegnelsen mennesker med funktionsnedsættelser. Men i daglig tale kommer vi ikke uden om ordet handicap, udtaler Stig Langvad.

Et handicap opstår, når et menneskes nedsatte funktionsevne medfører, at personen ikke kan deltage i samfundet på lige fod med alle andre pga. den måde, samfundet er indrettet på.

– Man kan sige, at ingen er mere handicappet end omgivelserne gør én, påpeger Stig Langvad.

I marts 2007 underskrev Danmark den nye FN-konvention om handicappedes rettigheder. Handicapbegrebet er kommet for at blive, hedder det.

Det netop omdøbte DSI har siden 1934 været handicapbevægelsens paraplyorganisation. De 32 tilsluttede foreninger repræsenterer alle slags handicap og flere end 320.000 medlemmer.

Læs mere på www.handicap.dk