Aff Niels Tofte, generalsekretær i CARE Danmark
indlæg i det elektroniske nyhedsbrev care-enyt
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) valgte i starten af januar Mali som nyt programsamarbejdsland. Dermed føjes Mali til listen af de 15 u-lande, der modtager betydelig dansk bistand over en længere årrække.
Udviklingsministeren begrunder sit valg med, at Mali er længere fremme med god regeringsførelse, med at udvikle det offentlige system og bekæmpe korruptionen. Samtidig vurderes Niger ikke at have den fornødne kapacitet til at administrere et egentligt programsamarbejde.
Tilbage står således, at Niger var for svagt og fattigt til at blive nyt dansk programsamarbejdsland.
Vi mener, det ville have været prisværdigt, hvis Udenrigsministeriet, der både har de fornødne kompetencer og erfaring, havde valgt at sikre en langsigtet, forpligtende og professionel indsats i Niger, der modsat Mali fravælges af flere internationale donorer på grund af landets svage kapacitet.
De vigtigste grunde til, at CARE Danmark, en række andre NGOer og udviklingspraktikere anbefalede Niger, var:
1) Niger er ubetinget verdens fattigste land og har hårdt brug for hjælp udefra til at vende den katastrofale økonomiske situation;
2) der er, i modsætning til Mali, relativt få donorer der giver bistand til Niger. Derfor vil en dansk indsats have en afgørende betydning;
3) i Niger er der mulighed for at trække på erfaringer, netværk og ressourcer opbygget gennem flere årtier gennem det danske bistandssamarbejde, udført af både Danida og danske NGOer. I Niger er både Danida og de danske NGOer værdsatte samarbejdspartnere.
2 vindere?
Nuvel, nu vælges det i dansk bistand relativt ubeskrevne blad; Mali. Vi mener, at det er positivt, at Ministeren har valgt Mali frem for flere af de øvrige lande, der var foreslået.
Regeringen styrker nu sit fokus på fattigdomsorienteringen og på Vestafrika gennem valget af Mali, der er verdens fjerde fattigste land. Det er en udvikling, man kan kun kan glæde sig over.
Der er også grund til at glæde sig over, at udviklingsministeren vælger at fordoble den danske bistand til Niger fra de nuværende 40 mio. kroner årligt til ca. 80 mio. kr. om året.
Den årlige bistand til Niger kan selvfølgelig bruges på meget forskellige måder. NGOerne i Niger har gode erfaringer at trække på og stærke resultater at vise frem.
I CARE Danmark har
– vi i samarbejde med lokale nigerske organisationer udviklet modeller til forebyggelse af konflikter over de sparsomme naturressourcer,
– vi har styrket kvinderne gennem bl.a. mikro-kreditter,
– vi har etableret landsbystyrede skoler, og
– vi har forbedret familiernes strategier til at klare sig igennem dårlige høstår og tørker.
Baseret på vore erfaringer i landet mener vi, at kerneindsatsområder for en øget dansk indsats bør være
1) kapacitetsopbygning af de nigerske myndigheder,
2) støtte til demokratiseringsprocesser og det nigerske civilsamfund samt
3) udvikling inden for vand, sundhed og uddannelse.
Det bør prioriteres at sikre navnlig de fattigste mennesker, kvinderne og de pastorale gruppers behov og rettigheder inden for disse områder. Der er som bekendt nok at tage fat på, slutter Niels Tofte.
Læs mere på www.care.dk