Mads Mikkelsen og Thomas Vinterberg var blandt de 300 inviterede til forpremieren på en ny dokumentar om klimaflygtninge og mennesket bag klimaforandringer.
Pressefotografer blitzede løs, da de kendte gik ned ad den røde løber side om side med COP15-delegerede til forpremieren på dokumentaren ’Climate Refugees’ af amerikanske Michael Nash. Filmen er udvalgt til Sundance Film Festival i 2010, og det tiltrak opmærksomhed fra blandt andre Mads Mikkelsen, Thomas Vinterberg og Thomas Bo Larsen, der deltog i arrangementet arrangeret af CARE og TonnySørensen Fonden.
Skriver CARE Danmark i deres elektroniske nyheder.
‘Climate Refugees‘ undersøger, hvordan mennesker verden over bliver tvunget på flugt af klimaforandringerne. Fokus er på de mennesker, der oplever dem hver dag – i Tuvalu, Sudan, Bangladesh og New Orleans. Michael Nash har brugt to år på at rejse jorden rundt for at møde eksperter, politikere og helt almindelige mennesker for at vise, hvordan mangel på naturressources truer millioner af menneskers liv allerede i dag.
‘Som filmmager er mit mål ganske enkelt at vise mennesket bag klimaforandringerne,’ sagde han.
’Jeg besluttede at lede efter sandheden, og at lige meget hvad jeg fandt, ville jeg tage det med i filmen. Og det er, hvad min film afspejler: Klimaforandringerne er der – men sammen kan vi løse problemerne. Og det hele starter med at holde politikerne ansvarlige. Vi skal starte en folkebevægelse.’
Mads Mikkelsen udskød en tur til Paris for at deltage i forpremieren.
‘Filmen handler ikke om hvem, der er skyld i klimaforandringerne, eller hvorfor de sker – men om konsekvenserne for mennesker. Og det er faktisk det vigtigste,’ sagde han.
’Det betyder ingenting for mig, om klimaforandringerne er skabt af mennesker eller ej – det forandrer sig, og det skal vi forholde os til.’
Se dem i øjnene
Migrationsrapporten ‘In Search of Shelter’, der er lavet af CARE, FN og Columbia University, vurderer, at 200 millioner mennesker være tvunget til at migrere i 2050 på grund af klimaforandringer. Men selv så hårde fakta er ikke i sig selv nok til at sætte gang i en ambitiøs klimaindsats, advarede Robert Glasser, generalsekretær for CARE, i filmens åbningstale.
’Hvordan overbeviser vi befolkningen og politikerne om, at de skal hjælpe mennesker med at overleve klimaforandringerne, når klimakatastroferne efterhånden er blevet så hyppige, at man bliver træt af at høre om dem,’ spurgte han retorisk.
‘Det kan filmen her være med til, fordi den tvinger os til at se de mennesker, der bliver ramt af klimaforandringerne, i øjnene. Kun med film som denne kan vi gøre en forskel.’
Læs mere om filmen på www.climaterefugees.com
Læs mere om rapporten ‘In Search of Shelter’