Mens verdens øjne hviler på Gaza efter Israels blodige standsning af nødhjælpsskibe til Gaza, tilspidses den humanitære katastrofe i området, skriver CARE Danmark i en pressemelding lørdag.
På blot et årti er Gaza og Vestbredden gået fra at have en mellemindkomst-økonomi til at være dybt afhængig af støtte udefra. Konflikten og den økonomiske nedgang får nu stor indflydelse på mænds og kvinders roller i samfundet.
Næsten halvdelen af befolkningen mangler mad, og huse ligger ødelagte og forfaldne hen. Alt i mens verdens politikere og medier diskuterer, hvad der egentligt skete under angrebet på nødhjælpsskibene i den forgangne uge, glemmer de fleste, at borgerne i Gaza og på Vestbredden har deres helt egen kamp at kæmpe hver eneste dag.
Det er kampen om at komme igennem en umulig hverdag, skriver CARE Danmark.
Flere års rekordhøj arbejdsløshed og blokade af Gaza har efterladt området i ruiner. Ofte er det kvinderne, der skal samle brudstyk-kerne op.
Mange kvinder er tvunget til at tage usikre jobs for at sørge for, at familien ikke ender i fattigdom. Størstedelen af de jobs, som er mulige for kvinder at få, er ubeskyttede jobs som hushjælp, der ikke er omfattet af arbejdsmarkedslovgivningen.
– Jeg gør alt, jeg kan, for at min familie kan overleve. Jeg føler mig langt mere ansvarlig end ham. Det er situationen i øjeblikket. Der er ingen ordentlige jobs for mænd at få, fortæller en palæstinensisk kvinde i en ny rapport fra Verdensbanken, CARE International og Women’s Studies Institute (WSI).
Ikke bare på jobbet, men også hjemme, skal kvinderne træde forsigtigt.
– Jeg er hele tiden nødt til at tænke på, hvad jeg gør og siger. Jeg kan f.eks. ikke bare komme hjem og give ham de penge, som jeg har tjent. Det ville gøre ham både sur og deprimeret, og han ville føle sig som en fiasko. I stedet lægger jeg det på fjernsynet. Jeg vil ikke have, at han ikke længere kan føle sig som manden i huset, fortæller en anden palæstinensisk kvinde i samme rapport.
Mange mænds selvfølelse er faldet radikalt som resultat af den nye arbejdsfordeling.
Men de fleste mænd ønsker ikke at påtage sig kvindernes jobs, da de har lavere status og løn, end deres tidligere jobs.
Det understøtter den nye rapport, der har titlen “Checkpoints and Barriers: Searching for Livelihoods in the West Bank and Gaza – Gender Dimensions of Economic Collapse”.
Rapporten stiller skarpt på konsekvenserne af den økonomiske nedgang for både mænds og kvinders positioner på arbejdsmarkedet.
I 2007 var næsten 60 procent af alle palæstinensere i den arbejdsdygtige alder arbejdsløse og ledte ikke efter nyt arbejde, fordi der ikke var noget at få. Det skyldes i vid udstrækning, at palæstinenserne ikke længere har adgang til det israelske arbejdsmarked.
Mens de oftest unge og uddannede kvinder mener, at udviklingen giver dem nye muligheder for at gøre karriere, opfatter andre kvinder deres nye dobbelte rolle i hjemmet og på arbejdsmarkedet vanskeligere.
– Kun hvis Israel ophører med den økonomiske blokade, kan livet blive lettere for de palæstinensiske kvinder, siger fortæller Martha Myers, landedirektør for CARE International i Gaza og på Vestbredden.
Rapporten konkluderer, at den mest effektive måde at forbedre de økonomiske forhold for både palæstinensiske mænd og kvinder er at ophæve de stramme regler, der forhindrer palæstinensisk arbejdskraft på det israelske marked.
Men rapporten anbefaler også tiltag fra de palæstinensiske myndigheder, der kan være med til at forbedre kvinders situation på arbejdsmarkedet, eksempelvis forbedringer på lovgivningsområdet.
Hele rapporten kan læses på
http://www.map-uk.org/files/645_world_bank_-_checkpoints_and_barriers.pdf
CARE International har siden 1948 været til stede i Gaza og på Vestbredden. CARE International arbejder på at styrke livsgrundlaget for palæstinensere gennem fødevaresikring og forbedring af adgang til sundhedsydelser, rent drikkevand og bedre sanitetsforhold.
Derudover arbejder CARE International med at styrke fattige palæstinensiske kvinders deltagelse i sociale, politiske og økonomiske tiltag.
CARE Danmark er en del af CARE International, som er en af verdens største humanitære organisationer. CARE International hjalp 59 millioner mennesker i 72 lande i 2009.
Yderligere oplysninger hos:
Liv Helstrup Østergaard, e-mail [email protected] og tlf. 61 66 68 19