Prins Joachim i Niger – møder kampberedt kvindeorganisation

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Prins Joachim besøger i denne uge den barske vestafrikanske ørkenstat, Niger, der ligger i Saharas sydlige udkant. Som protektor for hjælpeorganisationen Care Danmark skal han bl.a. inspicere kvinde- og skoleprojekter i de sydøstlige provinser af verdens næstfattigste land, skriver Berlingske Tidende.

Hvor den talstærke delegation af danske, lokale og internationale Care- og Danida-folk møder frem, sætter den landsbyerne på den anden ende. Der skal festes igennem denne mandag med farvestrålende optrin af krigere i fuld krigsmaling, tudehorn og kasserede franske geværer.

Børnene vifter med hjemmemalede danske papirflag, muskuløse fribrydere i næsten ingenting kaster hinanden til jorden, mens de gamle kvinder udstøder øredøvende hyl.

Mandag er Kvindernes Internationale Kampdag, og i landsbyen Daouché møder den kampberedte kvindeorganisation Mata Masu, (Opfindsomme Kvinder) op og holder taler for prins Joachim om Danida og Cares opsparings- og kreditordninger.

Det er ordninger, der gør dem mindre afhængige af manden og sætter dem i stand til bidrage økonomisk til familiens underhold, når han gæstearbejder i nabolandet Nigeria.

Care og Danida satser åbenlyst på Nigers kvinder, men surheden blandt byens vise mænd er til at tage at føle på, fortæller kvinderne Berlingskes Brita Stenstrup.

Niger er stadig et patriarkalsk samfund, hvor kvinder er en handelsvare. Mændene stejler især over for den nye lov om mindst 10 kvinder i de lokale politiske forsamlinger. Men denne mandag, Kvindernes Internationale kampdag, er kvinderne ved godt mod, skriver Berlingske Tidendes udsendte.

Lægen Fatma Zeinou, Mata Masus 38-årige koordinator af egnens sundhedsprogram for kvinder, kan se resultatet af sin rådgivning om børnevaccinationer, aids og malaria.

– Men målet er respekt fra hele samfundet og adgang til lægehjælp, som i dag kun er for de få, pointerer Fatma ved frokosten hos egnens 82-årige, blinde høvding Amadou Issaka.

Issaka brødføder for tiden 6 koner og kan prale af 30 sønner og 33 døtre, oplyser avisen.