Udviklingsminister Søren Pind (V) modtog torsdag et åbent brev underskrevet af en række toneangivende organisationer i u-landsmiljøet herhjemme, nemlig Mellemfolkeligt Samvirke, Folkekirkens Nødhjælp, IBIS, Red Barnet, Dansk Røde Kors og CARE Danmark.
Indholdet er en stærk appel mod mulige besparelser på udviklingsbistanden.
Læs brevet nedenfor:
Kære udviklingsminister Søren Pind
Det er med stor bekymring, at vi følger forhandlingerne omkring den spareplan, som regeringen fremlagde onsdag den 19. maj 2010.
Som repræsentanter for de folkelige udvik-lingsorganisationer opfordrer vi dig til at kæmpe for et forsat højt ambitionsniveau for Danmarks udviklingssamarbejde. Du har selv i den korte tid som udviklingsminister været med til at øge den offentlige profil omkring Danmarks internationale engagement markant, og til at skabe en stærkere folkelig opbakning bag global fattigdomsbekæmpelse.
Udkastet til det ny udviklingssamarbejde er et ambitiøst dokument, som blandt andet skriver, at Danmark skal: ”Være en drivkraft bag ambitiøse globale mål for bæredygtig udvikling”. Det understreger den særlige rolle, Danmark hidtil har haft i kampen mod global fattigdom. VK regeringen har da også siden starten af den økonomiske krise gjort det klart, at verdens fattigste ikke skal betale regningen for den globale økonomiske krise.
Det er vores håb, at regeringen står fast og overholder det løfte, der blev givet i Danmark 2020-planen og gentaget på pressemødet onsdag om ikke at skære yderligere i dansk udviklingsbistand.
2010 er et særligt år, hvor FN verdens stats- og regeringsledere skal gøre status omkring indfrielsen af de internationale 2015-mål og resultaterne for global fattigdomsbekæmpelse. Vi ved fra forhandlingerne, at det er vanskeligt at forpligte verdens rigeste lande til at efterleve løfterne – hvilket vi i særdeleshed også så under COP15 – det er derfor helt afgørende, at Danmark udviser markant globalt lederskab.
Hvis regeringen går ind og skærer i den danske udviklingsbistand, vil det skabe grobund for et frit fald i den globale udviklingsbistand og dermed gøre den danske opgave med at gøre MDG-topmødet i New York til september til noget nær umulig. Til skade for verdens mest udsatte, som ikke har mulighed for selv at påvirke deres egen skæbne.
Med venlig hilsen
Mellemfolkeligt Samvirke, generalsekretær Frans Mikael Jansen
Folkekirkens Nødhjælp, generalsekretær Henrik Stubkjær
IBIS, generalsekretær Vagn Berthelsen
Red Barnet, generalsekretær Mimi Jakobsen
Dansk Røde Kors, generalsekretær Anders Ladekarl
CARE Danmark, generelsekretær Niels Tofte