Indstiller fødevarehjælp til Vestbredden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Internationalt Røde Kors, ICRC, har netop stoppet sin fødevarehjælp til palæstinenserne i de besatte områder på Vestbredden med henvisning til, at det er en opgave, som retteligt bør løses af Israel. Og forleden mødtes Europas protestantiske hjælpeorganisationer, herunder Folkekirkens Nødhjælp, i Bruxelles for at drøfte, om de skal tage initiativ til noget tilsvarende, skriver Kristeligt Dagblad på sit netsite.

Organisationerne vil inden februar søge at vedtage et sæt regler for, hvordan de skal fungere i besatte områder.

– Vi overvejer, hvordan vi skal forholde os til det dilemma, at vi på den ene side har en humanitær forpligtelse over for palæstinenserne, men på den anden side også må være med til at sikre, at Genèvekonventionerne bliver overholdt, siger Uffe Gjerding, der deltog i mødet for Folkekirkens Nødhjælp til Kristeligt Dagblad.

Ifølge Genèvekonventionerne er det besættelsesmagtens ansvar at sikre mad, vand, sundhed og uddannelse til lokalbefolkningen, men i praksis har det i en årrække været FN og de humanitære organisationer, der har taget sig af befolkningerne i de besatte områder. De kirkelige organisationer skønner, at Israel sparer omkring 11 milliarder kroner årligt (svarende til den samlede danske u-landsbistand) ved ikke selv at skulle løfte de humanitære forpligtelser.

– Sikkerhedsforanstaltningerne har ført til en kollaps af økonomien, som ikke kan løses af Røde Kors. Der er grænse for, hvor længe ICRC kan blive ved med at løfte ansvaret for besættelsesmagten, forklarer Jesper Gerner, programchef i Dansk Røde Kors til KDs Ulla Poulsen.