26 EU-kandidater: EU bør bekæmpe kastediskrimination

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

26 danske kandidater, herunder spidskandidaterne Poul Nyrup Rasmussen, Gitte Seeberg, Margrete Auken, Jens Peter Bonde, Ole Krarup og Mogens Camre har erklæret, at de vil arbejde for, “at EU på alle relevante områder støtter op om afskaffelsen af diskrimination på basis af kaste i fuld overensstemmelse med EUs vedtagne menneskerettighedspolitik og Europa-parlamentets anbefalinger.”

Således lyder det i en erklæring, som kandidaterne har underskrevet. Initiativet til den fælles erklæring kommer fra det danske Dalit Solidaritetsnetværk. Rikke Nöhrlind fra netværket understreger nødvendigheden af en sådan erklæring, fordi EU ikke lever op til sin egen menneskerettighedspolitik.

– Det kan næsten virke, som om man bevidst undlader at forholde sig til 260 millioner menneskers daglige undertrykkelse af hensyn til det økonomiske og politiske samarbejde med Indien, hvor ca. 170 millioner af de kasteløse lever, siger Rikke Nöhrlind og lægger til: – Vi ser frem til at erklæringer om menneskerettigheder, som et fundament for EU, bliver til mere end ord i denne sammenhæng.

Kasteløse lever under forhold, der er værre end tidligere tiders apartheid i Sydafrika; de regnes for undermennesker, holdes i særskilte landsbyer og må ikke deltage på lige fod i samfundet. Senest har vi eksempler på, at Dalitter er blevet stenet for at tage vand fra offentlige vandpumper i højkaste-områder.

Europa-parlamentet har flere gange vedtaget anbefalinger og resolutioner om en aktiv EU- indsats i forhold til kastediskrimination, men Kommissionen og Ministerrådet har ikke levet op til forpligtelsen om at føre Parlamentets anbefalinger ud i livet og endnu ikke taget spørgsmålet op i FN eller i samarbejdet med berørte lande, hedder det.

Det danske initiativ er led i det Internationale Dalit Solidaritetsnetværks fælles EU indsats. Udover Danmark, har Dalit Solidaritetsnetværk i Sverige, Holland, Tyskland, Frankrig og Storbritannien henvendt sig til EP kandidater.

Yderligere information hos koordinator Rikke Nöhrlind tlf: 33 18 77 99 / 29 70 06 30 Maia Ingvardson tlf: 33 18 77 98/ 27 40 89 40. www.idsn.org

Dalit Solidaritetsnetværk Danmark blev etableret i 2002 af U-landsforeningen Svalerne, Mellemfolkeligt Samvirke, Amnesty International, CARE Danmark, Folkekirkens Nødhjælp, Kvindernes U-landsudvalg og Red Barnet. Herudover omfatter netværket individuelle medlemmer fra højere læreranstalter, medier m.v. DSN-DK er medlem af International Dalit Solidarity Network.