Amnesty: Retssikkerhed ledetråd i Guantanamo-sag

Redaktionen

Ved Folketingets forespørgselsdebat torsdag den 19. februar om retsforholdene for Guantanamo-fangerne bør politikerne slå fast, at Danmark ikke giver køb på retssikkerheden, siger Amnesty Internationals danske afdeling i en pressemeddelelse onsdag.

– Hvis alternativet er en juridisk tvivlsom militærdomstol eller forbliven i et juridisk tomrum, er det langt at foretrække at få den danske Guantanamo-fange hjem til et minimum af retssikkerhed. Det er afgørende, at manden stilles for en domstol, der rummer de nødvendige retsgarantier, siger generalsekretær i Amnesty International Danmark, Lars Normann Jørgensen.

– Krigen mod terror har medført et skred i den normale retstilstand, hvilket bl.a. understreges af udtalelser fra amerikanske regeringsrepræsentanter, der over en kam dømmer fangerne på Guantanamo-basen på forhånd. Udtalelser, som ikke hører hjemme i et retssamfund, hvor den slags afgørelser træffes af domstolene, mener Lars Normann Jørgensen.

Amnesty International mener ikke, at den danske regering kan lave en aftale med den amerikanske regering, hvor man forpligter sig til at retsforfølge og domfælde den danske fange.

Lars Normann Jørgensen: – En sådan beslutning må tages i Danmark. Grundlaget for en anklage imod ham skal være i orden. Anklagemyndigheden skal vurdere, om der er lovhjemmel og tilstrækkelige beviser. Kun på den baggrund kan en dansk domstol tage stilling til hans eventuelle skyld.

Bevismaterialer, der er fremkommet under forhør på Guantanamo-basen, bør man efter Amnestys mening se bort fra, da de er fremkommet uden de normale retsgarantier, som f.eks. retten til at have en advokat tilstede under afhøringen.

– Det er vigtigt at slå fast, at den danske fange kun er én ud af flere hundreder fanger, som er gjort retsløse. Selv om der opnås en retsmæssig tilfredsstilende løsning på den danske statsborgers sag, har Danmark pligt til at kritisere USA for at opretholde det manglende juridiske grundlag for de øvrige fanger, siger Lars Normann Jørgensen.

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65
Se også www.amnesty.dk