Stort missionsselskab forlader Ydre Missions Hus og flytter til Århus – til ærgrelse for andre

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mission Afrikas bestyrelse har besluttet, at selskabets sekretariat senest d. 1. december 2010 skal være flyttet til Århus.

Mission Afrika udtræder dermed af samarbejdet omkring Ydre Missions Hus i Christiansfeld i Sønderjylland, som har bestået siden 1975, fremgår det af en pressemelding torsdag.

Når Mission Afrikas bestyrelse har taget beslutningen er det, fordi man fortsat ønsker nytænkning, udvikling, ekspansion og en klar profil som ”Folkekirkelig mission i Afrika” i højsædet i missionsarbejdet såvel udenfor som indenfor Danmarks grænser, hedder det.

Flytningen giver mulighed for bedre fysiske rammer, så medarbejdere fra Mission Afrika, KIVIK og Mission Afrika Genbrug kan være under samme tag.

Mission Afrika håber med flytningen at få bedre muligheder for rekruttering af fremtidige lønnede og frivillige medarbejdere.

Desuden finder man det vigtigt at være tæt på et pulserende fremtidsorienteret miljø: Teologisk, kirkeligt, foreningsmæssigt, erhvervsmæssigt og i forhold til udviklingsarbejde.

De øvrige selskaber i Ydre Missions Hus (Israelsmissionen, Brødremenighedens Danske Mission og Dansk Ethioper Mission) beklager Mission Afrikas beslutning.

De havde hellere set en udvikling af missionsarbejdet gennem et intensiveret og mere dynamisk samarbejde mellem alle selskaberne i Ydre Missions Hus. Bestræbelserne på samarbejde og nytænkning omkring mission vil fortsætte mellem de resterende selskaber i huset på Nørregade 14 i den historiske sønderjyske by, der vel af de fleste mest er kendt for sine honningkager.

Mission Afrika takker for 34 års samarbejde omkring Ydre Missions Hus og ønsker fortsat samarbejde med selskaberne i huset omkring konkrete tiltag som volontøruddannelse, rekruttering af missionærer, missionsteologisk tænkning, praktisk muligt administrativt samarbejde mv., anføres det

Mission Afrika, der før hed Sudanmissionen, ønsker fortsat et tæt samarbejde med andre missionsorganisationer.

Tilføjelse u-landsnyt:

Udbruddet fra Christiansfeld kommer efter, at de 4 missionsselskaber i Ydre Missions Hus længe arbejdede for et tættere samvirke. Dette udmøntede sig indtil 2007 i sammenlægning af administrations-, sekretær- samt økonomifunktioner.

Pr. 1. januar 2008 trådte et mere formaliseret samarbejde i kraft mellem Sudanmissionen (nu Mission Afrika), Dansk Ethioper Mission, Israelsmissionen og Brødremenighedens Danske Mission. Dette resulterede i første omgang i en sammenlægning af kræfterne til en fælles PR/info/grafisk-afdeling.

De 4 selskaber ønsker at profilere mission – alle kristnes kald til at række ud til deres næste – via en fælles platform, nemlig internetsiden www.missionsportalen.dk

En fælles udstillingsstand er også blevet lavet – den kan ses rundt omkring på forskellige årsmøder og stævner i landet, hvor disse selskaber er repræsenteret, hedder det i omtalen på portalen.

Danmark har 10 folkekirkelige missionsselskaber, som arbejder meget selvstændigt og i konkurrence med hinanden. Spørgsmål om samarbejde har altid sat sindene i kog, og den eneste egentlige sammenlægning i nyere tid fandt sted i 2000, hvor Danmission så dagens lys.

Yderligere oplysninger hos:
Thomas Hansen, formand Mission Afrika, 58 37 06 46 / 26 74 06 46
Bodil Skjøtt, generalsekretær Israelsmissionen, 75 65 21 90 / 23 71 82 64
Henning Lysholm Christensen, formand Ydre Missions Hus, 97 22 31 48