Stor debatmøderække om menneskerettigheder i praksis

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Der er debatmøder foråret igennem om Institut for Menneskerettigheders (IMR) internationale menneskeretsarbejde med udgangspunkt i IMRs konkrete erfaringer.

Møderne/seminarerne er primært henvendt til universiteter, NGOer og ministerier, men det er åbne arrangementer og alle er meget velkomne. Tilmelding ikke nødvendig.

Møderne finder sted på Institut for Menneskerettigheder, Wilders Plads 8H. 3 sal (Nordskov) på Christianshavn i København.

Kontakt personer: Annett Elberg (tlf. 32 69 88 62) og Thorbjørn Bach Larsen (32 69 88 56 / [email protected])
Se detaljeret program på www.humanrights.dk

1)
Lovreformer
Torsdag den 1. marts
Kl. 15.00 – 17.30
Menneskerettighederne tager sit udgangspunkt i international ret og national lovgivning og skal beskytte det enkelte individ. Tilgange til lovreformer er som udgangspunkt forskellige afhængigt af det enkelte lands situation, men måske er der alligevel fællesnævnere. Præsentationen tager udgangspunk i eksempler fra Danmark, Cambodja og Honduras.

Oplægsholdere
Eva Ersbøll, Forskningsafdelingen, IMR, og Anders Buhelt, Jurist og projektleder på Institut for Menneskerettigheder
Opponenter:
Claus Haagen Jensen, Formand for IMR og professor i Offentlig Ret, Aalborg Universitet, Mikkel Hesselgren, Human Rights Officer

2)
Klagebehandling – Dialog eller Tvang?
Torsdag den 15. marts
Kl. 15.00 – 17.30
Klagebehandling er en væsentlig del af et lands konfliktløsningssystem og medvirker også til at monitorere menneskerettighederne. I Danmark har vi en parlamentarisk ombudsmandsinstitution og IMRs Klagekomite.
I takt med at udviklingslandene vedtager demokratiske forfatninger, etablerer disse også forskellige af klagebehandlingsinstitutioner, bl.a. i Malawi, hvor der efter 1995 er etableret 13 klagebehandlingsinstitutioner. Hvorledes arbejder disse sammen og bidrager de til beskyttelse af menneskerettighederne? Er der store forskelle på Danmark og Malawi?

Oplægsholdere:
Fergus Kerrigan, Juridisk rådgiver, IMR og Paul Dalton, Projekt Manager IMR
Opponent:
Eddie O.R. Khawaja, Fuldmægtig i Klagekomiteen

3)
Reform af Offentlige Institutioner
Torsdag den 29. marts
Kl.15.00 – 17.30
Når demokratiseringsprocesser går i gang, melder spørgsmålet sig hurtigt, hvorledes offentlige institutioner bedre kan medvirke til at sikre menneskerettighederne. Særligt er det vigtigt at sikre, at politi, anklagemyndighed og domstole styrkes, ligesom retshjælp og uafhængig advokatbistand.
IMR har medvirket som rådgiver i en række reformprocesser, bl.a. i Serbien og Montenegro, i Cambodja og i Ukraine. Hvordan er det gået, nytter indsatsen og hvad er tidsperspektivet?

Oplægsholdere:
Charlotte Flindt Pedersen, Teamleder for Cilvil Society og Bent Vase, Chefkonsulent for IMR
Opponenter:
Hanne Birgitte Jensen Cowi og Karin Poulsen, tidligere IMR nu bistandskonsulent i BFT (Danida)

4)
Nationale menneskeretsinstitutioner (NI) – en ny type institution?
Torsdag den 12. april
Kl. 15.00 – 17.30
IMR er selv en NI, der har til formål at fremme, monitorere og beskytte menneskerettighederne nationalt såvel som internationalt. Siden 1993 er mange nye NI skudt op rundt omkring i verden. Vi vil diskutere hvordan det går med de nye NI og se på hvorvidt det lykkes at fremme menneskerettighederne og bidrage til en demokratisk udvikling? Eksempler fra Mellemøsten, Asien, Afrika, Centralamerika.

Oplægsholdere:
Lone Lindholt, PhD, Teamleder, Education & Academia, IMR, og Anne-Marie Garrido. Projekt manager IMR
Opponent:
Kim Vinthen

5)
Civilsamfundets rolle i styrkelse af menneskerettighederne
Torsdag den 26. april
Kl.15.00-17.00
Det civile samfund i sine mange former, f.eks. egentlige menneskerets-NGOer, medier, professionelle/faglige organisationer, det akademiske miljø mv., spiller en særlig rolle i forhold til opbygningen af en menneskerettighedskultur især i overgangssamfund. Denne rolle, som i forhold til staten og dens institutioner kan defineres bredt som en kombination af vagthund og dialogpartner, illustreres i forhold til lande som bl.a. Irak og Afghanistan.

Oplægsholdere:
Lis Dhundale, Projekt manager for IMR, og Malek Sitez, Projekt manager
Opponenter:
Trine Pertou Mach, Folkekirkens Nødhjælp, og Elsebeth Krogh, konsulent i Cowi

6)
Landestrategier og indikatorer
Torsdag den 10. maj
Kl.15.00 -17.00
Udviklingsindsatser på menneskeretsområdet kan med fordel måles op mod indikatorer på projekt- og landeniveau, som igen kan opstilles med basis i globalt anerkendte menneskerettighedsstandarder.
Med udgangspunkt i IMRs landestrategier for en række samarbejdslande og -regioner, bl.a. Malawi, Vietnam og Vestafrika, diskuteres muligheden for på realistisk basis at kunne måle ikke bare de umiddelbare resultater men også den dybere effekt af indsatsen

Oplægsholdere:
Hans-Otto Sano, Chef, IMRs forskningsafdeling, og Lone Lindholt, PhD og Teamleder, Education & Academia, IMR
Opponenter:
Christian Friis Bach, International Chef, Folkekirkens Nødhjælp, og Bente Topsøe-Jensen, International Chef, Mellemfolkeligt Samvirke

7)
Dialoger om Menneskerettigheder
Torsdag den 24. maj
Kl. 15.00 – 17.30
Kan dialoger om dødsstraf og tortur, metoder til sikring af en retfærdig rettergang og om sociale og økonomiske rettigheder medvirke til at andre lande gradvist tager skridt til at forbedre disse rettigheder.
Hvorledes fungerer dialoger mellem parlamentarikere og embedsmænd på tværs af grænser og kulturer, når det drejer sig om diskussion af menneskerettigheder. Præsentation med udgangspunkt i erfaringer fra Kina, Iran samt fra Danmark.

Oplægsholdere:
Hatla Thelle, senior forsker, og Sisse Stræde Bang Olsen, projektkoordinator
Opponenter:
Vagn Greve, Professor i jura og dekan, Københavns Universitet og Lars Bo Kaspersen, Professor ved International Center for Business and Politics

Thorbjørn Bach Larsen, International Department, Strandgade 56, 1401 Kbn K. Tlf. 32 69 88 56, fax 32 69 88 00, e-mail [email protected]