Obama overvejer at retsforfølge embedsmænd under Bush for menneskeretskrænkelser

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

USAs kommende præsident, Barack Obama, siger i et TV-interview søndag, at han ikke udelukker at retsforfølge embedsmænd under Bush-regeringen for krænkelser af menneskerettighederne. Meldingen vækker glæde hos Institut for Menneskerettigheder (IMR) i København

Af Martin Lassen-Vernal
presseansvarlig i IMR

“Ingen er hævet over loven”. Sådan lyder meldingen fra Barack Obama, på spørgsmålet om, hvorvidt han har tænkt sig at retsforfølge embedsmænd under den nuværende amerikanske regering for krænkelser af menneskerettighederne.

Det drejer sig især om de såkaldte udvidede forhørsmetoder, herunder den kontroversielle og meget omtalte teknik, ”waterboarding” (simuleret drukning, red.), som amerikanerne har taget i brug under antiterrorkrigen.

– Vi evaluerer stadig, hvordan vi vil forholde os til hele spørgsmålet om afhøringer, tilbageholdelser og så videre. Og naturligvis vil vi se på tidligere praksis, og jeg mener ikke, at nogen er hævet over loven, sagde Obama til TV-stationen ABC søndag.

Han understregede dog samtidig, at han helst vil se fremad og sikre sig, at USA fremover gør det rigtige.

– Men det betyder ikke, at hvis nogen åbenlyst har brudt loven, at de er hævet over loven, sagde USAs næste præsident, der under interviewet udpegede sin kommende justitsminister, Eric Holder, som den, der skal undersøge Bush-regeringens praksis.

Tvivl om rettigheder

I interviewet kritiserede Obama også den nuværende vicepræsident, Dick Cheney, for hans offentlige forsvar for de hårdhændede forhørsmetoder, som USA har anvendt mod terrormistænkte.

– Fra mit perspektiv er waterboarding tortur. Jeg har sagt, at under min administration vil vi ikke torturere, sagde Barack Obama til ABC.

Meldingen vækker glæde hos Institut for Menneskerettigheder. Peter Vedel Kessing er ekspert i forholdet mellem terrorbekæmpelse og menneskerettigheder, og han mener, at Bush-regeringen har skabt tvivl om helt grundlæggende menneskeretlige standarder, herunder forbudet mod tortur.

– Det er meget glædeligt, at Obama nu klart tager afstand fra torturlignende afhøringsteknikker, herunder waterboarding. Det er jo et vigtigt signal, at Obama fastslår, at Bush-regeringens praksis vil blive undersøgt, og at ingen er over loven, siger Peter Vedel Kessing til menneskeret.dk.

Han henviser til, at de amerikanske domstole allerede flere gange har underkendt Bushs antiterrorpolitik, og at højesteret i USA i december godkendte en retssag, som 4 tidligere Guantánamo-fanger og britiske statsborgere har anlagt mod bl.a. tidligere forsvarsminister, Donald Rumsfeld, for tortur og umenneskelig behandling.

– Forhåbentligt betyder den ny melding fra Obama, at vi nu får placeret et ansvar, så der ikke længere kan være tvivl om de mest grundlæggende menneskerettigheder, siger forskeren til menneskeret.dk.

Yderligere oplysninger hos Martin Lassen-Vernal, IMR, tlf. 32 69 89 27,
mobil 40 57 87 88, e-mail: [email protected]