Slavehandel finder sted – også i Danmark.
En ny kampagne sætter nu fokus på en af dets værste konsekvenser i Danmark, nemlig sexhandel. Det er ikke kun et problem for de udsatte kvinder, men for hele samfundet, lyder budskabet.
Kom til debataften den 20. marts på Overgaden i Institut for Samtidskunst i København (se mere i u-landsnyt.dks kalender.
Slavehandel hører ikke kun fortiden til. Fænomenet hedder i dag trafficking, og herhjemme er en af dets værste konsekvenser handel med kvinder og piger til seksuelle ydelser. Eller kort sagt sexhandel. Kampagnen “TRADING and USING BODIES” vil nu skabe mere opmærksomhed omkring problemet.
På verdensplan er millioner ofre for menneskehandel og herhjemme anslås det, at der findes op til 2.500 udenlandske prostituerede, hvoraf en del er ofre for sexhandel.
Et fælles ansvar
– Handel med kvinder til prostitution er en ny form for slaveri i Danmark, som er diskriminerende og nedværdigende, og som krænker kvindens integritet. Så det er vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at sikre disse menneskers rettigheder. Men samtidig bør det understreges, at der er tale om et samfundsmæssigt problem. Vi må alle tage ansvar for, at der rent faktisk eksisterer slavehandel i vores samfund, siger afdelingsleder hos Institut for Menneskerettigheder (IMR), Birgitte Kofod Olsen.
Det er netop IMR i samarbejde med kuratorerne Lotte Juul Petersen og Malene Ratcliffe, der står bag “TRADING and USING BODIES”. Med kampagnen håber begge parter at øge opmærksomheden på området og på sigt forbedre forholdene for de udsatte kvinder.
– Vi har slået kræfterne sammen for at skabe fokus på dette alvorlige område. Ved at bruge samtidskunsten som talerør vil vi åbne op for en anden form for opmærksomhed på emnets alvor, end man får ved kun at læse tal og statistikker, fortæller Lotte Juul Petersen og Malene Ratcliffe.
De understreger samtidig, at samarbejdet med IMR er en anledning til at vise, at kunst kan være med til at gøre en reel forskel i samfundet.
TRADING and USING BODIES omfatter en lang række events i København, fx udstilling på Overgaden, Institut for Samtidskunst, screeninger i Air Play Street Gallery på Nørrebro og debataften den 20. marts.
Til debataftenen kan du bl.a. møde den britiske journalist Julie Bindel, afdelingsleder Birgitte Kofod Olsen fra IMR, kunstneren Tadej Pogacar og lektor Kenneth Reinicke fra RUC.
Læs mere på www.humanrights.dk
Yderligere oplysninger hos Birgitte Kofod Olsen, IMR tlf. 4062 8194, Lotte Juul Petersen, kurator tlf. 6167 4643, Malene Ratcliffe, kurator tlf. 26718882 eller Martin Lassen-Vernal, IMR tlf. 2553 6337, [email protected]