Kampen mod kvindehandel får nu forstærkning. Institut for Menneskerettigheder (IMR) og 2 kunstformidlere lancerer mandag en kampagne, der med udstilling, debat og street events frem til den 25. marts skal sprede budskabet, at alle må tage ansvar, skriver IMR i en pressemeddelelse fredag.
I kølvandet på regeringens nye handlingsplan mod kvindehandel vil en ny kampagne med titlen “TRADING and USING BODIES” nu forstærke kampen. Kampagnens budskab lyder, at kvindehandel er et samfundsmæssigt problem, som alle må tage ansvar for.
På verdensplan er der tale om millioner af mennesker, der er ofre for menneskehandel, og herhjemme anslås det, at der findes op til 2.500 udenlandske prostituerede, hvoraf en del er ofre for sexhandel.
Sikre rettigheder
– Handel med kvinder til prostitution er en ny form for slaveri i Danmark, som er diskriminerende og nedværdigende, og som krænker kvindens integritet. Derfor hilser vi også regeringens handlingsplan velkommen, siger afdelingsleder hos IMR, Birgitte Kofod Olsen.
Hun understreger samtidig, at det er vigtigt at sikre de udsatte kvinders rettigheder, og at alle hver især må tage ansvar for, at slavehandel i Danmark rent faktisk finder sted.
Med kampagnen håber både IMR og kunstformidlerne Lotte Juul Petersen og Malene Ratcliffe at fastholde opmærksomheden på området og på sigt forbedre forholdene for de udsatte kvinder.
– Vi har slået kræfterne sammen for at skabe fokus på dette alvorlige område. Ved at bruge samtidskunsten som talerør vil vi åbne op for en anden form for opmærksomhed, end man får ved kun at læse tal og statistikker, fortæller Lotte Juul Petersen og Malene Ratcliffe, der ser samarbejdet med IMR som en anledning til at vise, hvordan kunst kan være med til at gøre en reel forskel i samfundet.
Tag del i programmet
“TRADING and USING BODIES” omfatter en stribe events i København, f.eks. udstilling på Overgaden, Institut for Samtidskunst, screeninger i Air Play Street Gallery på Nørrebro og en debataften. Kunstneren HuskMitNavn har også lavet plakaten ”Sexhandel”, der også vil være synlig i gadebilledet i København.
De involverede danske og udenlandske kunstnere er Ursula Biemann (CH), Nanna Debois Buhl (DK) og Tadej Poga_ar (SL). På Air Play Street Gallery på Nørrebro vises videoer af Tanja Ostojic (SER) og Tadej Poga_ar (SL).
Man kan eksempelvis besøge udstillingen og deltage i debataften den 20. marts, hvor bl.a. forskere og kunstnere vil sidde i panel og tage hånd om debatten. For program, steder og tider kan man klikke sig ind på www.humanrights.dk og læse mere.
Yderligere oplysninger hos Birgitte Kofod Olsen, IMR (tlf. 4062 8194), Lotte Juul Petersen, kurator (tlf. 6167 4643), Malene Ratcliffe, kurator (tlf. 26718882) eller Martin Lassen-Vernal, IMR (tlf. 2553 6337, [email protected]).
Fakta
Den Internationale Organisation for Migration (IOM) anslår, at 120.000 kvinder og børn er ofre for menneskehandel i Europa, og at den organiserede kriminalitet på området er stigende. En stor del af disse kvinder kommer fra Østeuropa, men også mange fra Den 3. Verden.
Det skønnes, at der i Danmark findes mellem 2.000 og 2.500 udenlandske prostituerede, hvilket er en 10-dobling siden midten af 1990erne. Det er usikkert, hvor mange af disse, der er ofre for menneskehandel. Menneskehandel udgør en grov overtrædelse af menneskerettighederne og kan i Danmark straffes med op til 8 års fængsel.
Kilder: www.lige.dk (Ligestillingsafdelingens hjemmeside) og www.menneskeret.dk (Institut for Menneskerettigheder).