Dansk-støttet succesradio i Cambodja

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Over 70 procent af indbyggerne i det fattige sydøstasiatiske land, Cambodja, lytter til udsendelser om menneskerettigheder, der er lavet som drama og quiz.

Institut for Menneskerettigheder i København har i 3 år hjulpet med produktion af et radioprogram, der hjælper med opbygningen af demokratiet i Cambodja. Fhv. journalist ved Danmarks Radio, Ritzau og TV2, Mette Holm, har været fødselshjælper, skriver Instituttet i en pressemeddelelse tirsdag.

Af Brendan Sweeney

Et radioprogram, som har til formål at informere almindelige cambodjanere om deres juridiske rettigheder, har vist sig at være et kæmpe hit i et land, hvor regeringen stadig kontrollerer massemedierne, og Khmer Rouges folkemord er i frisk erindring.

Ifølge en evaluerings-rapport, som netop er offentliggjort, er det dansk-støttede program ”uundværligt” i arbejdet for at oplyse cambodjanerne om deres rettigheder.

Takket være diverse indslag som et quizshow, hvor folk kan ringe ind og svare på spørgsmål om deres rettigheder, og en populær dramaserie, som oplyser folk om lovgivningen, er lytternes deltagelse i programmet næsten 6-doblet mellem 2003 og 2006.

Tallene stammer fra en uafhængig evalueringsrapport, som er udgivet af en cambodjansk mediespecialist og en australsk udviklingsekspert. Rapporten omfatter resultaterne af en rundspørge om, hvordan almindelige cambodjanere opfatter programmet.

92 procent af de adspurgte, som blev udvalgt ud fra køn, alder og geografisk fordeling, havde lyttet til programmet, mens 74 pct. havde stillet ind på “Vejen til retssikkerhed” mere end 5 gange.

“Vejen til retssikkerhed” er et af de mest populære programmer, som FM 102 sender. Og i et land hvor analfabetisme er almindelig, og fjernsynet ikke er særligt udbredt, bliver oplysningerne husket.

Da quizshowet startede, var kun 23 pct. af de lyttere, der ringede til stationen, i stand til at svare korrekt på spørgsmålene om rettigheder. I 2004 var dette tal steget til 55 procent, og i 2006 kunne 88 pct. af lytterne præstere et rigtigt svar.

Programmet “Vejen til retssikkerhed” er resultat af et tæt samarbejde mellem det danske Institut for Menneskerettigheder (IMR) og Womens Media Centre (WMC), en cambodjansk NGO, der anvender medierne til at styrke kvindernes deltagelse i demokratiet.

WMC har sin egen radiostation, FM 102, som når ud til en stor del af den cambodjanske befolkning.

Birgit Lindsnæs, leder af den internationale afdeling på IMR er begejstret for samarbejdet:

– Jeg er overrasket over, hvor professionelle vore samarbejdspartnere er, og hvor dygtigt de har forstået at formidle svære begreber indenfor menneskerettigheder og lovgivning. Det er imponerende i betragtning af, at så mange med en videregående uddannelse blev slået ihjel under folkemordet. Det giver håb for fremtiden at et land, hvor mange ikke har formelle uddannelser, kan lave sådan et projekt.

Journalist Mette Holm, som er ”menneskerettigheder i medier” rådgiver for IMR, har været med til at vejlede redaktionen, siden FM 102 begyndte at sende “Vejen til retssikkerhed” i januar 2003.

Ifølge evalueringsrapporten har Mette Holms hjælp været af stor betydning for programmets succes. Mette Holm har også nydt at arbejde på programmet:

– Mit forhold til WMC og redaktionen er glimrende. De er alle sammen engagerede, iderige og meget flittige. De er meget inspirerende at arbejde sammen med, siger den 52-årige garvede u-landsreporter.

Yderligere oplysninger hos Malek Sitez, programleder 32 69 88 12 eller Klaus Slavensky, informationschef 32 69 88 32.

Læs rapporten på www.humanrights.dk/news/Cambodia_Radio/

Klaus Slavensky, Informationschef, Informations- og uddannelsesafdelingen, Institut for Menneskerettigheder, Tlf. 32 69 88 32, Mobil 20 61 19 50, Strandgade 56, 1401 Copenhagen