Center-direktør: Væk med fælles Centerbestyrelse med Ellemann-Jensen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

– Hvis vi fik en ny regering, ville jeg foreslå, at man skar centerbestyrelsen med
Uffe Ellemann-Jensen væk og ligeledes slankede centeradministrationen – og så skulle de 2 institutter have hver deres bevilling.

Sådan siger Per Carlsen, der er direktør for Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) til seneste udgave af Danidas månedsavis, Udvikling, som udkommer mandag.

Det nye Institut for Internationale Studier (som bl.a. opslugte Center for Udviklingsforskniing, CUF) blev i 2002 lagt sammen med Center for Menneskerettigheder under en fælles centeradministration og -bestyrelse med ansvar for fordelingen af den økonomiske bevilling. Centerformanden – siden centerets start Uffe Ellemann-Jensen – udpeges af udenrigsministeren.

Månedsavisen Udvikling ser i sit seneste nummer på, hvordan sammenlægningen er spændt af.

Og det politiske tvangsægteskab mellem forskningsinstitutionerne har ikke givet glade børn, konkluderer Udvikling. Sammenlægningen har ført til kamp om bevillingen til centeret, som centerbestyrelsen skal fordele mellem de 2 institutter. Og kun i begrænset grad til den ønskede synergi mellem de 2 forskningsmiljøer.

– Der er en konflikt indbygget i ægteskabet mellem Institut for Menneskerettigheder og Institut for Internationale Studier, som slås om den samme økonomiske bevilling. Det er min stemme, der er afgørende i konflikten, siger Uffe Ellemann-Jensen, formand for de 2 institutters fælles centerbestyrelse.

Venstres tidligere partiformand og fhv. mangeårige udenrigsminister tilføjer:

– Begge institutter er nogenlunde lige sure på mig, og det må skyldes, at jeg har fundet en balance i tingene.

Loven om etablering af Dansk Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder blev vedtaget af Folketinget 29. maj 2002 efter flere måneders politisk kamp og heftig offentlig debat.

Stridens kerne var spørgsmålet om daværende Center for Menneskerettigheder, som politiske kræfter i Folketinget ønskede at lukke.

Danida finansierer den udviklingsrelaterede del af forskningen i det nye Institut for Internationale Studier og har således en klar interesse i, at forskerne har de bedst mulige organisatoriske betingelser.

Direktøren for Institut for Internationale Studier Per Carlsen siger:

– Den overordnede centerkonstruktion er meget tung og tager alt for mange kræfter. Morten Kjærum (direktør for Institut for Menneskerettigheder, red.) og jeg bekriger jo hinanden for at få flest økonomiske ressourcer. Ellers var vi jo dårlige direktører.

Hvad ville du gøre, hvis du fik mulighed for at lave om på konstruktionen?

– Hvis vi fik en ny regering, ville jeg foreslå, at man skar centerbestyrelsen med
Uffe Ellemann-Jensen væk og ligeledes slankede centeradministrationen – og så skulle de 2 institutter have hver deres bevilling, som der ikke skulle kæmpes om.

Direktøren for Institut for Menneskerettigheder Morten Kjærum er i dette
spørgsmål helt enig med sin kampfælle. Han siger til Udvikling:

– Synergien og samarbejdet er vigtigere end de formelle strukturer. Vi har jo
mulighederne for i europæisk sammenhæng at skabe et enestående forskningsmiljø. Derfor bør det overvejes, om ikke konstruktionen skal ændres

Dertil svarer Uffe Ellemann-Jensen:

– Måske havde det været lettere at lade det gamle Center for Menneskerettigheder fortsætte for sig selv, men nu ser loven ud som den gør, og så må vi få det til at fungere.

Læs s. 4-5 i UDVIKLING, hvor månedsavisen sætter fokus på Danidas forskningsmidler. eller se www.udvikling.dk