International Media Support (IMS) modtog torsdag årets Nairobi pris. Det skete på Nairobi klubbens generalforsamling og efter forudgående afstemning blandt klubbens medlemmer. Den 32-år gamle klub er en faglig sammenslutning af danske mediearbejdere, der beskæftiger sig med udviklingslandene og dansk og international bistand. De 2 indstillere af IMS til prisen, journalisterne Poul Struve Nielsen og Jens Lohmann, begrundede: ”IMS er den oplagte modtager af Nairobiprisen 2008, fordi IMS i sin korte levetid har bidraget aktivt og effektivt til at forbedre fattige befolkningsgruppers adgang til medier og mulighed for at bruge deres ret til at ytre sig frit og frit at modtage informationer og deltage i den offentlige debat. Organisationen har derigennem bidraget til at reducere risiciene for voldelige konflikter, ikke mindst i de fattige lande. Desuden har IMS gennem sit arbejde bidraget til et bedre og mere nuanceret kendskab hos medier verden over til konflikterne og deres baggrund, og gennem sine erfaringer også til, hvordan konflikter kan undgås eller eventuelt løses. IMS er en dansk baseret international organisation baseret i København, dannet i 2001 på initiativ af redaktør Torben Krogh, som var formand for IMS’ bestyrelse til sin død i 2007. Initiativet er blandt andet bakket op af Dansk Journalistforbund og Danida. IMS arbejder for at udfylde de tomrum i støtte til medier og journalister, som findes mellem åben konflikt og post-konflikt, samt i situationer, der kan udvikle sig til åben konflikt. Tomrum, som ingen anden udfylder. IMS arbejder hurtigt og effektivt uden de store armbevægelser – fra støtte til at oprette og udvikle den første uafhængige radio i Afghanistan i 2001 til støtte til produktion af dokumentarfilm i Mellemøsten, til truede journalister i Bolivia, og kulegravende journalistik i tidligere Sovjetrepublikker. Listen er lang og opløftende. IMS bidrager til at de fattigste får stemme, til at ytringsfriheden i de fattige lande bliver fremmet og til at truede kolleger bliver hjulpet. Dermed bidrager organisationen også til at vore egne muligheder for at blive informeret og til at arbejde frit bliver sikret. Arbejdet er baseret på den dialog, vi ellers ser alt for lidt til i vort forhold til andre kulturer. I en verden, hvor ytringsfriheden er under voksende pres fra mange sider, hvor informationer manipuleres og undertrykkes til skade for demokratiet, hvor lokale og internationale konflikter hindrer den frie udveksling af informationer, tanker og ideer, er IMS’ arbejde uvurderligt.” Internettjenesten u-landsnyt.dk modtog Nairobi prisen i 2006.
Relaterede artikler
Fondene betaler – nogen kvaler?
“Rigtig mange fonde kan godt lide at bruge deres penge på ting, hvor de kan være sikre på, hvilke resultater…
De sidste vindere af Nairobi-prisen er fundet
Efter 48 års virke lukker og slukker Nairobi-klubben med tildelingen af to ærespriser til henholdsvis Dansk PEN & Mille Rode…
Nødråb fra et presset civilsamfund: “Vi svigter vores ansvar”
Ved Morten Nielsen på vegne af 86 danske mindre udviklingsorganisationer (se bunden af indlægget) Vi svigter civilsamfundsorganisationerne i det Globale Syd.…
Uden mærkbare resultater kan næste valg blive enden på den store fredsaftale
Merete Hansen er selvstændig konsulent og Mogens Pedersen har været Danmarks ambassadør i Bolivia og Colombia, foruden i flere afrikanske…
Klassisk udviklingspolitik er også pragmatisk
Det polske Europa-Parlamentsmedlem Robert Biedron fra Socialist-gruppen er næstformand i det udviklingspolitiske udvalg. Hvad bliver din gruppes fokus i den…
Danske gymnasielever støtter Zimbabwes glemte unge: ”Vi forsøger at blive hørt, men ingen hører os”
Den 20. november holder Danmarks gymnasieelever fri. Eller, fri fra skole, i hvert fald, når oldtidskundskab og matematik for en…
Gymnasieelever gik glip af besøg fra Kenya: “Visum-afslag viser, regeringen ikke tror på ligeværd med Afrika”
Svendborg Gymnasium var en af de danske uddanelsessteder, der gik glip af et besøg fra Kenya i august. En gruppe…
Chef i største ngo fra det Globale Syd: „Det er på tide at give mere plads til organisationer, der er tættere på problemet”
”Mange velgørende organisationer er meget formålsdrevne, men ikke særlig ambitiøse. BRAC er indbegrebet af grundlæggerens kultur, idet vi er missionsdrevne,…
Klimakrisen er en sundhedskrise
Mette Lybye, sekretariatsleder for Alliancen for Global Sundhed, Lars Christian Østergreen, direktør for AIDS-Fondet, & Majbrit Berlau, generalsekretær for Sex…
Ny international chef i Dansk Folkehjælp
Dansk Folkehjælp udvider den internationale afdeling med Niels Vestergaard Knudsen i en nyoprettet chefstilling. 48-årige Niels Vestergaard Knudsen kommer til…
Valutafondstildelinger gik til rige lande uden behov, ikke til de fattige og forgældede
Verdens fattigste lande mangler ikke blot penge til klimaindsatser. De mangler generelt både fremmed valuta og lånemuligheder, og de er…
Klimarådgiver på vej til COP29: ”Hvorfor taler vi SÅ meget om det individuelle klimavalg?”
Katrine Ehnhuus er seniorrådgiver i Mellemfolkeligt Samvirkes Center for Bæredygtig Finans. Hvad fylder i dit arbejde lige nu? ”Mit arbejde…