Årets store journalistpris for u-lands-oplysning går til skarp reporter

Forfatter billede

Timbuktu-fonden har besluttet at give årets Timbuktu-pris for kritisk u-landsjournalistik til freelance journalist Thomas Aue Sobol, skriver fonden i en pressemelding fredag.

Prisen er på 100.000 kr., og det er anden gang den uddeles. I 2009 blev den givet til journalist Tom Heinemann. Målt i beløb er det Danmarks største journalistpris. Prisen kan ikke søges, men tildeles på grundlag af indstillinger.

Juryen modtog i alt 21 indstillinger, som var fordelt på 13 forskellige kandidater. 3 af de indstillede blev i første runde nomineret til prisen.

Udover Thomas Aue Sobol var det journalisten og fotografen Jørn Stjerneklar med base i Sydafrika samt organisationen DanWatch, der optræder som vagthund i forskellige sammenhænge.

Thomas Aue Sobol har som freelancer produceret kritisk u-lands-journalistik af høj kvalitet for en stribe danske dagblade og magasiner, samt for mange medier udenfor Danmark, hedder det.

Han har bl.a. på fremragende vis skildret vilkårene i 2 af verdens mest lukkede samfund, Nordkorea og Burma, og skrevet om samspillet mellem Nord og Syd eksempelvis i reportager om børnearbejdere i afrikanske kakaoplantager, elektroniske skrotlossepladser og ”ølpiger” i Cambodja i Sydøstasien.

Thomas Aue Sobol er 33, og juryen fremhæver den store tyngde og bredde, der præger hans produktion, trods hans relative ungdom.

Thomas Aue Sobol har primært arbejdet for trykte medier. I Danmark bl.a. for dagbladene Jyllands-Posten, Kristeligt Dagblad, Information og Politiken, samt Weekendavisen og en lang række tidsskrifter og magasiner. Derudover for en række skandinaviske dagblade.

Der er fokus på menneskers rettigheder og på menneskeretskrænkelser, samt på samspillet mellem Nord og Syd i hans journalistik. Der er tale om et langt journalistisk engagement og juryen er imponeret over både tyngden og bredden i hans produktion trods hans relativt unge alder. Hans journalistik er præget af, at han vender tilbage til områder og problemer, når de er ude af de fleste mediers søgelys. Det har ikke mindst været tilfældet med hans reportager fra Burma.

Thomas Aue Sobol fik i 2008 Kristian Dahls mindelegat.

Sobols drømme 
Thomas Aue Sobol har 2 forslag til anvendelse af Timbuktu-prisen i relation til nye journalistiske projekter: Det ene er forslaget ”Burmesiske drømme – en rejse gennem et af verdens mest brutale regimer” og er netop en rejse tilbage til steder og personer, han tidligere har besøgt.

Det andet er et stort tværmedialt flygtningeprojekt med fokus på flygtningepolitik og flygtninges vilkår i de nærområder, der ofte omtales som et alternativ for flygtninge, der søger til Europa. Ikke mindst flygtningeprojektet har haft juryens interesse. Planen er et internationalt projekt bl.a. med et interaktivt verdenskort, der gør det muligt at klikke ind på flygtningesituationer verden over.

I et meget svært opløb mellem stærke nominerede finalister har Thomas Aue Sobol stået stærkt som repræsentant for den traditionelle journalistiske reportage båret af engagement og stor faglig dygtighed samt en evne til at nå ud til brede og forskellige målgrupper. Det er på alle måder i overensstemmelse med kriterierne for tildelingen af Timbuktu-prisen, anføres det i begrundelsen.

Juryen består af repræsentanter for Timbuktu Fonden (Knud Vilby), Nairobi-klubben (Jan Kjær) og Dansk Journalistforbund (Didde Elnif)

Thomas Aue Sobol kan kontaktes på tlf. 60 77 92 26 Se også http://thomassobol.com/?page_id=674

Nærmere oplysninger om Timbuktu-prisen på www.timbuktufonden.dk