SOS-Børnebyerne evakuerer efter heftige kampe i Mogadishu

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

De seneste dages voldsomme kampe har nu tvunget SOS-Børnebyerne til at evakuere den lokale børneby i Somalias hovedstad.

Børn og ansatte er nu i sikkerhed hos venner og familie i kampfrie zoner, fremgår det af en pressemeddelelse fra organisationens danske afdeling mandag.

Børn og ansatte i SOS-børnebyen i Mogadishu blev mandag morgen kl. 06 evakueret på grund af de stadigt voldsommere kampe i Mogadishu. Området omkring selve børnebyen har i de seneste dage været centrum for nogle af de værste blodsudgydelser, byen har set i lang tid.

Evakueringen foregik roligt og under ordnede forhold. Børnene blev ikke alarmeret mere end højst nødvendigt, og man undgik at tiltrække sig unødig opmærksomhed.

Udover selve børnebyen driver SOS-Børnebyerne en skole og et hospital, der begge er lukkede på grund af kampene.

Familierne bliver sammen

– Vi håber og forventer, at evakueringen kun er nødvendig i en kort periode. Derefter vil vi hurtigst muligt vende tilbage til området, når situationen tillader det. De voldsomme kampe betyder, at vores arbejde og tilstedeværelse nu bliver endnu mere nødvendig og vigtigere end nogensinde, siger Hanne Rasmussen, direktør for SOS-Børnebyerne i Danmark.

Alle SOS-mødrene er midlertidigt flyttet ud til familie og venner, der bor i mere rolige områder af Mogadishu og omegn, og børnene er flyttet med deres respektive SOS-mødre, så familien forbliver intakt. SOS-Børnebyernes lokale ledelse er i løbende kontakt med alle mødrene.

Første evakuering i Somalia

Begge sider af konflikten har erklæret, at de vil forsøge at undgå at inddrage børnebyen og hospitalet i kampene, men i kraft af konfliktens eskalering er det ikke længere muligt at garantere for sikkerheden i området.

Torsdag ramte 4 granater SOS-børnebyens område, dog kun med materiel skade til følge.

– Selv under de værste kampe i 1990erne kunne børnebyen og hospitalet fortsætte arbejdet for forladte og forældreløse børn, men desværre har kampene nu nået et sådan omfang, at der ikke var anden udvej end at evakuere hele projektet, siger Hanne Rasmussen.

Se også www.sos-borneby.dk