Dansker til tops i FN

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Chefen for Udenrigsministeriets juridiske tjeneste de sidste 4 år, Peter Taksøe-Jensen, tiltræder 1. september som stedfortrædende juridisk rådgiver for FNs generalsekretær, Ban ki-Moon, der bl.a. rådgiver generalsekretæren om folkeretlige spørgsmål, skriver Berlingske Tidende mandag.

Den 49-årige jurist bliver dermed den højest placerede dansker i FNs hovedkvarter i New York. Taksøe-Jensen har bl.a. arbejdet med strafforfølgning af internationale krigsforbrydere og forbedring af retssikkerheden for personer på FNs terrorliste. Han har været i udenrigstjenesten i 21 år.

– Kun een gang tidligere har Danmark beklædt en så høj stilling i selve FNs hovedkvarter, siger udenrigsminister Per Stig Møller (K) til bladet.

Han uddyber det i en pressemelding mandag fra udenrigsministeriet:

– Det er glædeligt, at vi endnu en gang har vist, at danske diplomater har de kvaliteter, som skal til for at beklæde højt betroede internationale stillinger. Det er en stor fjer i hatten både for Danmark og Udenrigsministeriet. Jeg er særlig tilfreds med, at Danmark nu besætter en af de centrale juridiske rådgiverstillinger i FNs hovedkvarter.

– Folkeretten spiller en stadig større rolle på den internationale scene, og Udenrigsministeriets Juridiske Tjeneste med ambassadør Taksøe-Jensen i spidsen har de sidste 4 år placeret Danmark centralt i arbejdet med at styrke og udvikle folkeretten.

– Jeg er overbevist om, at de mange målrettede og gennemtænkte danske initiativer, som er lanceret og gennemført på dette område i de senere år, er en del af baggrunden for, at FNs Generalsekretær har valgt ambassadør Taksøe-Jensen til denne stilling, slutter udenrigsministeren.

Det kan dog ikke skjule, at VK-regeringen har haft særdeles svært ved at placere danskere i fremtrædende internationale stillinger, herunder ikke mindst FN-systemet, siden den kom til i november 2001. Lande som Norge og Sverige har klaret den opgave betydeligt bedre.

Samtidig får Danmark mere ud af sit FN-bidrag end de fleste andre lande. Se også telegrammet www.u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=15233&mode=Nyhed

Yderligere oplysninger hos kontorchef Thomas Winkler, Udenrigsministeriets Folkeretskontor, e-mail [email protected] eller tlf. 33 92 03 23