FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil udpege Danmarks ambassadør i Prag, Ellen Margrethe Løj, som sin særlige repræsentant i Liberia og dermed til leder af FNs samlede indsats i det fattige vestafrikanske land, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.
Denne indsats omfatter både en fredsbevarende operation på flere end 15.000 mand og ansvaret for FNs bidrag til genopbygningen af Liberia efter mange års borgerkrig.
Ellen Margrethe Løj bliver med udnævnelsen den højest placerede dansker i FN-systemet. Den 59-årige erfarne diplomat var fra 2001 og frem til marts i år dansk FN-ambassadør og under det danske medlemskab af Sikkerhedsrådet også formand for Sanktionskomiteen vedr. Liberia. Hun har tidligere (1996-2001) været chef for Danida.
Opgaven som chef for FN-styrken i Liberia (UNMIL – United Nations Mission in Liberia) er en af FNs største.
Udfordringerne de nærmeste år bliver at sikre en planmæssig reduktion af den militære FN-tilstedeværelse og samtidig sikre, at FN bidrager koordineret og effektivt til genopbygningen af Liberia, således at man undgår, at landet igen falder tilbage i konflikt.
Netop denne fokus på overgangen fra fredsbevarende og militær indgriben til civile genopbygningsindsatser er en central dansk prioritet og var også baggrunden for det danske arbejde i Sikkerhedsrådet i 2005-06 for at få etableret FNs nye Fredsopbygnings-kommission.
Ellen Margrethe Løj får bopæl i hovedstaden Monrovia. Hun afløser briten Alan Doss.
TILFØJELSE u-landsnyt.dk:
For VK-regeringen er udnævnelsen yderst kærkommen. Danmark har mistet prestige i FN-systemet efter de omfattende besparelser på u-landshjælpen – og især efter at regeringen under Ulla Tørnæs har svunget sparekniven med hidtil uset styrke over de fleste FN-organisationer.
Dette fik cheferne for de herværende FN-organisationer til sidste år direkte at sende en fælles appel til regeringen om at besinde sig. For VK har prestigetabet – og Danmarks nære parløb med USA i mange sager – betydet stort besvær med at placere danskere højt oppe i FN-systemet. Så Ellen Margrethe Løjs udnævnelse kommer som sendt fra himlen.
Det gør det også for hende selv. Den på mange måder kontroversielle og i hvert fald temperamentsfulde leder af Danida gennem 5 år var bestemt ikke tilfreds med at havne i Prag efter prestigeposten i New York.
Hjemme i København har hun “larmet så meget op”, som det udtrykkes, at hun havde fået stillet i udsigt at bytte jobbet i Prag med en nyoprettet post som overordnet koordinator i Udenrigsministeriet for forberedelserne op til klimatopmødet i København i december 2009. Skiftet skulle være sket pr. 1. januar. Det bliver der så ikke noget af – formentlig til betydelig lettelse for mange på Asiatisk Plads.
Udenrigsminister Per Stig Møller (K) siger (i UMs pressemeddelelse):
– Det er helt afgørende, at vi i Liberia får sikret en effektiv overgang fra den militære til den civile FN-opgave, så vi undgår, at landet – som så mange andre – falder tilbage i konflikt. FNs engagement i Liberia er meget omfattende.
– Udnævnelsen af ambassadør Løj er derfor rigtig og et meget tilfredsstillende resultat af regeringens aktive Afrika-politik, der for nylig ligeledes førte til udnævnelse af Torben Brylle til EUs særlige udsending for Sudan.
– Der ligger en klar linje fra Danmarks indsats i Sikkerhedsrådet med at få etableret den nye Fredsopbygningskommission til udnævnelsen af Ellen Margrethe Løj. Udnævnelsen er derfor en betydelig tillidserklæring til Danmark og til Ellen Margrethe Løj personligt.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V):
– Vi er fra dansk side meget opmærksomme på behovet for øget regional stabilitet i Vestafrika. Vi har 4 programsamarbejdslande i regionen (Ghana, Burkina Faso, Benin og Mali) og også et betydeligt samarbejde med Niger.
– Borgerkrigen i Liberia drev 1/3 af befolkningen på flugt og skabte ustabilitet i nabolandene. Opgaven for FN og for det internationale samfund er nu at sikre, at flygtninge og andre fordrevne kan vende hjem og få deres tilværelse til at fungere. Det har vi bidraget økonomisk til også fra dansk side.
Baggrund om FNs indsats i Liberia (fra UMs pressemeddelelse)
FN yder en massiv indsats i Liberia. Landet er efter en opslidende 14 år lang borgerkrig fra 1989-2003 en af verdens fattigste og mindst udviklede nationer. Alligevel er Liberia blevet et positivt afrikansk eksempel på, hvordan dårligere tider kan vendes til bedre. Dette var især synligt, da Liberia holdt et succesrigt valg i 2005, der førte til indsættelsen af Afrikas første kvindelige præsident, den reformvenlige Ellen Johnson Sirleaf.
FN har til opgave at fastholde og styrke den positive udvikling, som landet er inde i. Indsatsen følger overordnet 4 hovedspor:
1) Genetablering af sikkerhed
2) Revitalisering af den nationale økonomi
3) Styrkelse af god regeringsførelse og retssikkerhed
4) Genopbygning af infrastruktur
FN’s største indsats ligger på sikkerhedsområdet. FNs Sikkerhedsrådet etablerede den fredsbevarende operation UNMIL (United Nations Mission in Liberia) ved resolution 1509 i september 2003.
Styrken skal genskabe freden efter borgerkrigen, der førte til 270.000 dræbte og 800.000 flygtninge og hjemstavnsfordrevne. UNMIL omfatter i dag godt 15.000 internationale tropper og politistyrker.
UNMILs hovedopgaver er:
– at sikre den eksisterende våbenhvileaftale og understøtte den politiske proces
– at støtte den humanitære hjælp og indsats på menneskeretsområdet
– at bistå med gennemførelse af en national sikkerhedsreform: f.eks. træne politistyrker og hjælpe med genetableringen af Liberias forsvar.
– at beskytte civile og FN-personale
FNs daglige arbejde i Liberia har højnet levevilkårene for millioner af liberianere, og det tætte samarbejde mellem FN og Liberias regering betyder, at FN effektivt kan hjælpe til på de nationalt prioriterede fokusområder. Her har man bl.a. sat sig som mål at yde en effektiv indsat inden for fattigdomsbekæmpelse, og især forbedring af børns levevilkår.
Derudover hjælper FN med at stoppe ulovlig våbenhandel og afvæbne tidligere oprørsgrupper. De mange børnesoldater, der deltog i borgerkrigen, skal også hjælpes med at blive genintegreret i samfundet.
Denne del af FNs arbejde er vigtig. For FNs arbejde handler grundlæggende om at samle nationen på ny. Efter flere års konflikt skal de mange, der blev fordrevet fra deres hjem, kunne vende tilbage, lokalsamfundet genopbygges på ny og befolkningsgrupperne forsones.
Senest har FNs Sikkerhedsråd i september vedtaget resolution 1777, der forlænger mandatet for FN-styrken og samtidig lægger op til en mindre, gradvis reduktion af styrkerne i takt med, at der gøres fremskridt i landet, der blev grundlagt af udvandrede slaver fra Amerika.