Med beslutningen om at vælge Mali som programsamarbejdsland og øge bistanden til Niger styrker regeringen sin fokus på Afrika og fattigdomsbekæmpelse, hedder det i en omtale mandag af valget af nyt samarbejdsland i Afrika på udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk
Beslutningen er også et udtryk for, at regeringen lægger vægt på viljen til at fremme god regeringsførelse og bekæmpe korruption.
Mali er verdens fjerdefattigste land. Demokratiet trives godt, og landets regering er dynamisk og har gode strategier for bekæmpelsen af fattigdommen. Samtidig har Mali et relativt veludviklet offentligt system, et aktivt civilsamfund og lav korruption efter afrikanske forhold. Alt dette er blandt de vigtigste forudsætninger for at etablere et langsigtet og frugtbart samarbejde, hedder det.
Der er også store behov i Niger, som er verdens absolut fattigste land. Men Niger mangler kapacitet til at administrere et egentligt programsamarbejde. I stedet vil regeringen øge den betydelige danske bistandsindsats inden for vandforsyning og fødevaresikkerhed. Det betyder, at den danske bistand til Niger bliver øget til 70-80 mio. kr. om året (mod ca. 40 mio. om året i øjeblikket).
Begge lande ligger i Sahel-området, som er en af de fattigste regioner i verden og et af de områder, der har hårdest brug for hjælp. Når regeringen øger samarbejdet med Mali og Niger giver det samtidig mulighed for at understøtte moderate kræfter i en uroplaget region.
Danmark har i forvejen et veludbygget samarbejde med 3 programsamarbejdslande i Vestafrika – Benin, Burkina Faso og Ghana. Med en betydelig indsats i 5 af de mest stabile lande blandt Vestafrikas 15 lande – og gennem det danske samarbejde med den regionale organisation ECOWAS – kan Danmark gøre en mærkbar forskel i en af Afrikas hårdest trængte regioner, anfører udenrigsministeriet.