IKEA-projekter mod børnearbejde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Corporate Social Responsibility (CSR) hedder det på engelsk, når virksomheder påtager sig et socialt ansvar. IKEA er et af de firmaer, der i mange år har samarbejdet med humanitære organisationer for at sikre, at deres produktion ude i verden ikke er skadelig for mennesker og miljø.

UNICEF Danmark har netop deltaget i en studietur i Uttar Pradesh i Indien for at se de projekter, som IKEA og UNICEF samarbejder omkring til gavn for kvinder og børn i delstaten, skrtiver organisationen i sit seneste elektroniske nyhedsbrev onsdag

Der er mange børn, der arbejder i den indiske tæppeproduktion, fordi børn er lig med billig arbejdskraft, og fordi børnenes små fingre har lettere ved det vanskelige arbejde. Men ifølge FNs Børnekonvention må børn ikke bruges til hårdt og opslidende arbejde, som arbejdet på tæppefabrikkerne er.

IKEA fandt i samarbejde med UNICEF ud af, at hvis børnene skulle ud af fabrikkerne og i skole, ville det kræve, at der blev oprettet lokale indslusningsskoler i landsbyerne, fordi der ofte er langt til de offentlige skoler. IKEA finansierer nu mere end 200 sådanne skoler.

Samtidig skulle kvinderne lære alternative opsparingsprogrammer, så de kunne undvære børnenes løn, og kvindernes skulle samtidig forstå vigtigheden af at få børnene i skole.

Ændring af vaner gennem rollespil

IKEA finansierer, at lokale organisationer uddanner undervisere, som tager fra landsby til landsby og underviser kvinderne gennem forskellige rollespil.

Budskaberne er, at piger og drenge er lige, børn skal ikke arbejde, men gå i skole, alle børn skal vaccineres og små justeringer i dagligdagen – brug af lidt mindre ris hver dag – kan på en måned blive til opsparing, og brug af netværk kan være med til at gøre en stor forskel.

I dag er der mange selvhjælpsgrupper med kvinder, der stolt fortæller om hvordan, de sparer op og sikrer, at børnene kommer i skole. En større gruppe af kvinderne indgår desuden i produktion af puder, som sælges i IKEAs butikker, og andre indkomstgenererende aktiviteter er ved at blive udviklet.

Som et sidste element i samarbejdet er der nu også en sundhedskomponent i programmet, så kvinderne lærer om hygiejne samt vigtigheden af at få børnene vaccineret mod eksempelvis polio, som stadig er et problem i flere af de indiske delstater.

Mange virksomheder har taget CSR til sig og viser et socialt ansvar ved at bidrage til hjælpeorganisationernes arbejde ude i verden. Men det unikke ved IKEAs projekter i “tæppebæltet” er, at virksomheden er med helt ude i landsbyerne og har påtaget sig at deltage i forskellige udviklingsaspekter, som ikke relaterer sig direkte til deres tæppeproduktion, hedder det.

Kilde: www.unicef.dk