“Hvordan din mobiltelefon er forbundet til hensynsløse arbejdsforhold, børnearbejde, svindel og korruption i DR Congo”.
DanWatch rapport 30 Maj 2008
For Folkekirkens Nødhjælp og Roskilde Festival
Mobiltelefoner fra mindst 4 ledende producenter indeholder metallet kobolt, der udvindes i DR Congo (tidl. Zaire), hvor menneskeretskrænkelser, børnearbejde, svindel og korruption plager mineindustrien.
Allerede i 2001 belyste et FN ekspertpanel de problematiske forhold i DR Congos mineindustri, bl.a. i forbindelse med udvindingen af metallet Coltan.
Siden har internationale organisationer arbejdet på at få selskaber som Nokia, Motorola, Samsung, LG Electronics og Sony Ericsson til at sikre, at metallerne i deres produkter udvindes under bæredygtige og hensynsfulde forhold.
Rapporten “Bad Connections: How your mobile phone is linked to abuse, fraud and unfair mining practices in DR Congo”, som kom ud fredag, viser, at mobilselskaberne ikke gør nok for at imødekomme FNs og andre organisationers anbefalinger.
Hovedkonklusioner:
• Batterier i mobiltelefoner fra Nokia, LG, Motorola og Samsung indeholder kobolt fra DR Congo. Dette er sandsynligvis også tilfældet med telefoner fra Sony Ericsson.
• Ved at bruge kobolt fra DR Congo løber mobilproducenterne en reel risiko for at støtte illegal eksport og hensynsløs minedrift, der ofte medvirker til grove menneskeretskrænkelser.
• Mobilproducenterne sagde indtil for nylig, at de ikke kendte til oprindelse af kobolt og andre metaller i deres telefoner. Denne undersøgelse viser, at det kan lade sig gøre at identificere forsyningskæden mellem producenterne og minerne i DR Congo.
• Mobilproducenterne siger alle, at de praktiserer Corporate Social Responsibility og at de har etiske retningslinjer for deres leverandører.
På trods af kendskab til de risici, der er forbundet til mineindustrien, har de imidlertid ikke gennemført og offentliggjort en systematisk politik i forhold til brugen af metaller.
Alene i 2007 blev der på verdensplan solgt 1,15 milliard mobiltelefoner, og i 2008 forventes det, at over halvdelen af Jordens befolkning vil have en mobiltelefon .
Brug for social ansvarlighed (CSR)
Rapporten fra DanWatch er udarbejdet for Folkekirkens Nødhjælp (FKN) og Roskilde Festival, og skal bidrage til kampagnen “Fair Phone – Fair Future” ved denne sommers Roskilde Festival.
Roskilde Festivals talsmand, Esben Danielsen, siger:
– Mobiltelefonselskaberne kunne være med til at skabe en langt bedre tilværelse for tusinder af fattige – og stadig drive en god forretning. En unik mulighed for virkelig at leve op til de formulerede CSR-målsætninger. Det der skal til, er en handling for at sikre at metallerne udvindes under fornuftige vilkår.
– Lad os håbe på, at firmaerne nu tager ansvaret alvorligt – med denne rapport er vejen vist. Det værst tænkelige er, at firmaerne nu bare lægger ansvaret fra sig og over på leverandørerne og dropper samhandlen med DR Congo, og efterlader de mange fattige i en endnu værre situation.
Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Henrik Stubkjær, siger:
– Det er beklageligt at mobilproducenterne ikke har lært af debatten om coltan fra 2001. Der er selvfølgelig brug for lige så meget social ansvarlighed, når det handler om andre mineraler fra ulande”.
Mobiltelefoner kan indeholde mindst 4 metaller – kobolt, tantalum, tin og kobber – der udvindes i stort omfang i DR Congo.
DR Congos mineindustri er plaget børnearbejde, krænkelser af arbejderes rettigheder, korruption og manglende hensyn til miljøet.
– Det er forfærdelige forhold, der er i minerne. Det er næsten slavelignende vilkår, de arbejder under. Der er børn, der bliver tvunget til at arbejde nede i minerne, der er intet sikkerhedsudstyr, og meget af den handel, der foregår, er korrupt og lyssky, så landet og befolkningen ikke får del i goderne, fortalte Henrik Stubkjær fredag til Radioavisen.
Landet har brug for investeringer
Alligevel er det vigtigt, at mobilproducenterne ikke stikker halen mellem benene.
– Jeg mener, at de skal blive i DR Congo, for landet har brug for investeringerne og
arbejdspladserne. Men mobilselskaberne skal leve op til deres sociale ansvar. Selskaberne er så store, at de har en reel mulighed for at ændre på forholdene, hvis de lægger et pres, siger Henrik Stubkjær.
Spore til kilden
Hidtil har producenter af mobiltelefoner hævdet, at det er meget svært, at spore metallerne til kilden.
– Rapporten fra DanWatch viser, at det kan lade sig gøre at kortlægge forsyningskæden fra mineproduktion i DR Congo til færdige mobiltelefoner i Danmark. Hvis en organisation som DanWatch kan gøre det, må mobilproducenterne også kunne. De har trods alt direkte adgang til leverandørerne, siger Henrik Stubkjær.
Mulighed for udvikling
DR Congo er rigt på mineraler, som kunne være med til at sikre velfærden i et land, der indtil for nylig var plaget af borgerkrig. Men korruption og manglende kontrol er skyld i, at en stor del af landets rigdomme eksporteres illegalt ud af landet.
En undersøgelse viser, at to tredjedel af eksporten af metaller fra Katanga-provinsen i 2005, hvor der bl.a. udvindes store mængder kobolt, var illegal.
– DR Congo er rigt på mineraler, og det her er en god mulighed for udvikling. Muligheden vil dog kun blive til virkelighed, hvis de vesterlandske firmaer, heriblandt mobilproducenterne, tager socialt ansvar og sikrer, at der også kommer lokal udvikling ud af deres investeringer, anfører Henrik Stubkjær.
Samsung undersøger forholdene
Samsung meddeler i en e-mail, at selskaber anerkender ansvaret for alle dele af produktionen, men tilføjer, at det ikke er let at kontrollere de mange tusind komponenter og leverandører.
Selskabet vil i juni lave en “grundig undersøgelse af leverandørkæden for at sikre, at man lever op til det sociale ansvar”.
Radioavisen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra mobilselskaberne Nokia, LG og Motorola.
Kilde: www.danwatch.dk