De 10 værste lande at bo i som kvinde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

9 ud af 10 afghanske kvinder har været udsat for vold i hjemmet. Hver halve time dør en afghansk kvinde i barselsseng, og voldtægt inden for ægteskab er lovligt. Dette er blot nogle af grundene til, at Afghanistan topper CAREs liste over de 10 værste lande at bo i som kvinde.

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har CARE udarbejdet en liste over de 10 lande i verden, hvor det er værst at leve som kvinde. Øverst på listen står Afghanistan, efterfulgt af Somalia og DR Congo.

I Afghanistan blev der i 2009 indført en lov, som både legaliserer voldtægt inden for ægteskab og ægteskab med mindreårige. Loven fastsætter også, at en kvinde skal have tilladelse fra sin mand eller far til at arbejde eller uddanne sig.

– 9 ud af 10 afghanske kvinder bliver udsat for vold af familiemedlem-mer, og hyppige angreb mod pigeskoler gør, at mange forældre er bange for at sende deres døtre i skole, siger CARE Norges generalsekretær Marte Gerhardsen.

I Somalia bliver kvinder ofte udsat for diskriminering og vold, fordi der ikke er en funge-rende regering eller en lov, som beskytter kvinders rettigheder. Det skønnes desuden, at 98 procent af de somaliske kvinder er omskårede.

I DR Congo lider mange kvinder af eftervirkningerne fra krigen. Mindst 200.000 kvinder blev voldtaget i løbet af den langvarige konflikt.

– Det enorme antal voldtægter er et af de mest brutale resultater af, at kvinder anses som mindreværdige. Voldtagne piger og kvinder bliver ofte udstødt af familien og må forlade deres landsby eller gifte sig med den mand, som voldtog dem for ikke at bringe skam over familien, siger Marte Gerhardsen.

– Det er svært at lave en videnskabelig rangering over, hvor kvinders forhold er værst, men listen her giver et oversigtsbillede af situationen, som CARE ser den. Der er mange, som fejrer 8. marts som en festdag, men kampen er langt fra slut, anfører Gerhardsen.

De 10 værste lande at bo i som kvinde:

1. Afghanistan
Hver halve time dør en fødende kvinde i Afghanistan. Vold mod kvinder er meget udbredt, ni ud af ti afghanske kvinder har været udsat for vold begået af et familiemedlem. Der er stor modstand mod at piger skal have en uddannelse, og skoler bliver hyppigt angrebet. Selvom pigeskolerne kun udgør 19 procent af landets skoler, er 40 procent af angrebene rettet mod dem.

I 2009 blev der indført en lov, som legaliserer voldtægt inden for ægteskab og gør det lovligt at gifte sig med en mindreårig. Loven fastslår også, at en kvinde skal have sin mands eller fars tilladelse til at få en uddannelse eller et arbejde. Desuden kan en kvinde ikke arve sin mand, og hun har ingen forældreret over sine egne børn.

2. Somalia
Piger i Somalia på Afrikas Horn bliver meget tidligt gift og voldsraten mod kvinder og piger er høj. Der findes ikke et nationalt juridisk system i Somalia, og de love, som bruges i regionerne, er stærkt kvindediskriminerende. Det skønnes, at 98 procent af de somaliske kvinder er omskårede. De mest skadelige former for omskæring er forbudt, men loven overholdes ikke.

3. Den Demokratiske Republik Congo
Hver dag bliver ca. 36 kvinder voldtaget i DR Congo, og næsten halvdelen af dem er unge piger mellem 10 og 17 år. Mindst 200.000 kvinder er blevet voldtaget gennem den langvarige konflikt i kæmpelandet. Voldtægt bruges som en taktisk del af krigsførelsen for at ydmyge, terrorisere og skabe frygt. Den seksuelle vold hindrer også genoprettelse af fred og sikkerhed i konfliktområderne. Voldtagne piger og kvinder bliver ofte udstødt af familien og må forlade deres landsby eller gifte sig med den mand, som voldtog dem for ikke at bringe skam over familien.

4. Sierra Leone
Da borgerkrigen i Sierra Leone i Vestafrika afsluttedes i 2002 var 90 procent af de unge kvinder blevet smittet med hiv, fordi de militære grupper havde brugt voldtægt som våben i konflikten. Hver ottende kvinde dør i forbindelse med graviditet eller fødsel og ud af 1.000 babyer dør 282, inden de er fyldt 5. Kun 24 procent af kvinderne i Sierra Leone kan læse og skrive.

5. Niger
Niger i Vestafrikas Sahelbælte er verdens fattigste land og 62 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. For mange familier er det en daglig kamp blot at få mad på bordet og ikke blive syg. Kun 4 procent af kvinderne har adgang til prævention og 67 procent af alle fødsler sker uden hjælp fra en professionel jordemoder. Konservative traditioner betyder, at mange piger bliver tvunget til at gifte sig og få børn i en meget und alder. 3 ud af 4 giftes bort, før de fylder 18 år, og en ud af syv dør i forbindelse med graviditet, fødsel eller illegal abort.

6. Yemen
Kvinder i Yemen på Den arabiske Halvø anses som mænds ejendom og må ikke forlade huset uden tilladelse fra et mandligt familiemedlem, og selv med tilladelse bliver kvinder ofte arresteret på gaden. Ca. 71 procent er analfabeter. Loven siger ingenting om, hvor gammel en kvinde skal være, før hun gifter sig, hvilket gør, at mange piger bliver tvunget ind i ægteskab allerede i 12-års alderen. Mange piger i Yemen får børn, før de selv er færdigudviklede voksne, og det betyder høj dødelighed blandt mødre og alvorlige sundhedsproblemer. Ifølge FNs ligestillingsrangering er Yemen det land, hvor uligheden mellem mænd og kvinders mulighed for økonomisk og politisk indflydelse er størst.

7. Bangladesh
Kvinder i Bangladesh i Sydasien har meget få rettigheder. De lever i et patriarkalsk samfund og har ikke lov til hverken at eje jord eller drive handel. Ifølge FNs ligestillingsrangering har Bangladesh den næststørste ulighed mellem mænd og kvinders mulighed for økonomisk og politisk indflydelse.

Halvdelen af pigerne bliver gift, før de fylder 18 år, og otte ud af ti kvinder føder alene uden hjælp fra en jordemoder. Bangladesh er meget udsat for oversvømmelser – 1/3 af landet er oversvømmet store dele af året. Kvinder og piger rammes hårdest, fordi de ikke kan svømme og deres klædedragt gør det svært at klatre op i træer eller på anden måde komme hurtigt i sikkerhed fra vandmasserne.

8. Mali
For mange piger i Mali i Vestafrika er uddannelse bare en drøm. Mens drengene går i skole, holder forældrene deres døtre hjemme, så de kan hjælpe til med husarbejdet og passe deres yngre søskende. Kun 17 procent af pigerne kan læse og skrive, og kun to procent af dem, som tager en højere uddannelse i Mali, er kvinder. 25 procent giftes bort, før de fylder 15 år, og mange er ikke kropsligt færdigudviklede, første gang de føder et barn.

9. Burkina Faso
Unge kvinder i Burkina Faso i Vestafrika mellem 15 og 24 år har 8 gange større risiko for at blive smittet med hiv end drenge i samme aldersgruppe. Det skyldes, at pigerne bliver gift med ældre mænd, som i perioder arbejder langt fra hjemmet og i den forbindelse er sammen med prostituerede, hvorefter mændene kommer hjem og smitter deres koner. Mellem 120.000 og 260.000 børn er blevet forældreløse på grund af sygdommen.

10. Guinea-Bissau
Ca. halvdelen af kvinderne i Guinea-Bissau i Vestafrika er omskårede. Omskæringen foretages, mens pigerne er mellem 6 og 14 år og kan give livsvarige men. Pigerne kan blive smittet med hiv eller dø som følge af omskæringen, fordi der ikke bruges sterile instrumenter. Mange får problemer ved fødsel, og én ud af 13 dør i forbindelse med graviditet, fødsel eller illegal abort.

Om listen:
Rangeringen er baseret på statistik for mødredødelighed udarbejdet af WHO, UNICEF, UNFPA og Verdensbanken, samt FNs rangeringer for ligestilling (Gender Empowerment Index), kønsrelateret udvikling (Gender-related Development Index) og landenes generelle udviklingsniveau, Human Development Index.

Med disse tal som udgangspunkt er landene rangeret på grundlag af information indhentet fra CAREs landekontorer. CARE arbejder med kvindefokuseret udviklingshjælp i over 70 lande.