Læger uden Grænser: Katastrofal sundhedssituation i DR Congo

Redaktionen

Trods politiske forbedringer i DR Congo (tidl. Zaire – Belgisk Congo) er sundhedssituationen i det store land i Centralafrika stadig katastrofal. Det viser sundhedsrapporten ”Adgang til sundhedspleje, dødelighed og vold i DR Congo”, som Læger uden Grænser (MSF) netop har offentligjort, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Rapporten dokumenterer dødelighed i stort tal, mangel på medicin, elendige arbejdsforhold for sundhedspersonalet og udelukkelse fra lægehjælp for størstedelen af befolkningen. Derfor dør mange af især malaria, luftvejssygdomme og diarré.

Dødeligheden i DR Congo viser, at der er tale om en vedvarende katastrofe i 4 af de 5 undersøgte regioner. Endnu mere bekymrende er det, at indikatorerne i 3 af de 5 regioner viser, at landet er i en katastrofal sundhedskrise – også i regioner, der ikke er påvirket af konflikter og vold.

MSF har undersøgt 5 regioner i DR Congo med i alt 735.700 indbyggere. På 75 dage døde der 12.060 personer i de undersøgte områder, i Danmark dør der i snit ca. 12.000 mennesker på 75 dage, selv om indbyggertallet her er over 5 millioner. Det vil sige, at dødeligheden i de undersøgte områder er 7,4 gange højere end herhjemme.

– Dødelighed i stort tal i DR Congo er ikke begrænset til områder i vedvarende konflikt. Håbløs fattigdom og afsavn kræver lige så mange dødsofre, siger Meinie Nicolai, leder af MSFs operationer i Great Lake-regionen.

Ifølge MSFs sundhedsrapport har mindre end halvdelen af alle patienter adgang til selv den mest basale sundhedspleje. Mellem 45-67 procent af de adspurgte har slet ingen adgang til lægehjælp. Patienterne skal betale for de sundhedsydelser, der findes, hvilket er en stor økonomisk byrde.

Da de fleste congolesere må overleve for 1,90 kr. per person om dagen, ligger omkostningerne ved sundhedspleje et godt stykke over hvad, der er muligt for en congolesisk familie at betale. Derfor søger folk ofte først lægehjælp, når det er for sent.

Da krigen hærgede DR Congo i 2001, råbte MSF det internationale samfund op, for at det skulle afhjælpe congolesernes katastrofale sundhedssituation. En række MSF- inspektioner udført i 5 ”sundhedszoner” i 4 regioner i DR Congo afslørede nøjagtigt hvor alvorlig, situationen var på daværende tidspunkt.

I dag, i fredstid tegner resultatet af 5 nye inspektioner et endnu mørkere billede end for 4 år siden.

MSF-rapporten (PDF) ”Excess mortality and exclusion from healthcare: Let us not turn away from the crisis in the DR Congo” kan hentes på www.msf.dk