Fattigdom truer også menneskeaber

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Gorillaer, orangutanger og chimpanser kæmper for at overleve. Fattigdom, skovhugst, klima og befolkningsvækst kan snart gøre en ende på dem, viser nyt FN-atlas.

Om 50 år kan der være færre end 250 vildtlevende Sumatra-orangutanger tilbage. Deres levesteder forsvinder, og ødelæggelserne fra tsunamien i Asien har accelereret udryddelsen af dem.

Det er en af oplysningerne i det første verdensatlas over de store aber, som FNs Miljøprogram (UNEP) udgav torsdag, rapporterer flere nyhedskilder.

Truslerne mod menneskeaberne er mange: Fattigdom, befolkningseksplosion og skovhugst, jagt og blomstrende handel med “bushmeat”, sygdomme og klimaændringer. Der er brug for koordineret, international handling, siger UNEPs direktør, den tidligere tyske miljøminister Klaus Töpfer.

– Vi har pligt til at redde vore nærmeste levende slægtninge som en del af vores bredere ansvar for at bevare de økosystemer, de bor i, siger Töpfer.

FN-atlasset gennemgår de 23 stater, hvor de vilde aber lever. De er alle blandt verdens fattigste lande. I de 16 lande er gennemsnitsindkomsten pr. indbygger under 800 dollar om året (4.800 kroner).

Mere end et dusin lokaliteter i Afrika fra Cameroon til DR Congo er udpeget som prioriterede kerneområder for gorillaer og chimpanser.

Miljøgrupper har appelleret til verdenssamfundet om at skaffe 180 millioner kr. til en 5-årsplan i et forsøg på at redde de mest truede menneskeaber i Afrika.