Dansker fortsætter i FNs Permanente Forum for Oprindelige Folk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

FNs Økonomiske og Sociale Råd (ECOSOC) har genvalgt kultursociolog Ida Nicolaisen som en af 8 regeringseksperter af FNs Permanente Forum for Oprindelige Folk, fremgår det af en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet.

Valget gælder for 3 år, og Danmark er dermed fortsat sikret en plads i det vigtigste organ for oprindelige folk. I forummet drøfter medlemmerne de mange spørgsmål af økonomisk, social, kulturel og humanitær karakter, som vedrører de ca. 350 mio. mennesker fra Jordens anslået 5.000 oprindelige folk, eller urbefolkninger, som de tidligere hed.

Ida Nicolaisens kandidatur havde støtte af det Grønlandske hjemmestyre og de nordiske lande. Udover Danmark opnåede regeringseksperter fra Brasilien, DR Congo, Guatemala, Kina, Rusland og Sydafrika indvalg.

Ida Nicolaisen er en internationalt anerkendt ekspert inden for antropologi og kultursociologi og har en lang forskningsbaggrund i udviklingsstudier bag sig. Udover at have været næstformand i U-landsstyrelsen yder hun konsulentbistand til internationale organisationer som UNSO og WWF.

Ida Nicolaisen har siden 1971 været ansat som lektor – siden 1997 som seniorforsker – ved Københavns Universitet, hvor hun primært har forsket i oprindelige folk.

ECOSOCs præsident udpegede ligeledes i går de 8 repræsentanter for oprindelige folk, heriblandt den nuværende grønlandske vice-præsident for Inuit Circumpolar Conference (ICC) Aqqaluk Lynge som repræsentant for de arktiske folk. Han afløser den norske same Ole Henrik Magga, der har repræsenteret de arktiske folk i de første 3 år af det Permanente Forums virke.

Det Permanente Forum for Oprindelige Folk er et rådgivende organ direkte under FNs Økonomiske og Sociale Råd (ECOSOC) og højt placeret i FN-hierarkiet. Forummet består af 8 repræsentanter for oprindelige folk og 8 regeringseksperter. Det tredje møde i Forummet bliver holdt fra den 10. til 21. maj i New York.

Allerede i 1993 lancerede Danmark og Grønland ideen om et permanent forum, og Rigsfællesskabet pressede løbende på i den ofte vanskelige sag frem til vedtagelsen i 2000. Beslutningen om oprettelsen af Forummet var et historisk skridt mod at anerkende de oprindelige folks eksistens og levevis.

Hermed blev der etableret en helt ny platform, hvor oprindelige folk mødes og udveksler erfaringer i ligeværdigt samspil med staterne. Danmark har som et af få lande bidraget med 1 mio. kr. til Forummets frivillige fond.

Flere oplysninger hos chefen for Menneskerettighedsenheden, ambassadør Tyge Lehmann på tlf.: 33 92 03 33.