IBIS: U-landene skal ikke betale for Danmarks genopretning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

– Skær i udviklingsbistanden! Sådan lød Dansk Folkepartis svar på regeringens planlagte nedskæringer i den offentlige sektor. Allerede få timer efter regner kritikken fra danske NGOer ned over støttepartiet.

En af kritikkerne er IBIS, der i en presseudtalelse torsdag tager skarpt afstand fra Dansk Folkepartis forslag om, at skære i u-landsbistanden for at finansiere hullet i det danske statsbudget. Sultende mennesker og børn helt uden adgang til skolen skal ikke betale for genopretningen af økonomien i et af verdens rigeste lande.

– Det er moralsk uforsvarligt at fastfryse alle offentlige udgifter, men samtidig skære på bistanden til verdens allerfattigste, udtaler Vagn Berthelsen, generalsekretær for IBIS.

– For de 3 milliarder kroner, Dansk Folkeparti vil tage fra verdens fattigste, kan man hvert år få mere end 2 millioner børn i skole. De børn og fattige, der i forvejen er hårdest ramt af finanskrisen, skal ikke yderligere lægge skuldre til at betale for den økonomiske krise i Danmark. Regeringen må stå fast over for Dansk Folkepartis umoralske forslag om at sende regningen til Afrika, anfører Vagn Berthelsen.

Regeringen lovede i sit Regerings-program fra 2010, at i 2011-13 vil u-landsbistanden blive fastholdt på 2010 niveauet, samtidig med at bistanden ikke vil falde under 0,8 % af BNI. Dette refererede Statsministeren til på pressemødet den 19. maj ved fremlæggelsen af Genopretnings-planen.

– En nedskæring af bistanden vil være et klart brud på det løfte, som regeringen har givet vælgerne ved regeringsrokaden i februar. Værre endnu, så er det et brud på løfterne til Danmarks bistandspartnere, der jo lægger deres statsbudget i forventning om, at Danmark holder hvad vi lover, siger Vagn Berthelsen.

– Samtidig vil Danmark som central medspiller for FN’s statuskonference om 2015-udviklingsmålene i New York i september sende et helt galt signal til andre lande, der er værre ramt af krisen, om at man bare kan lade ulandene betale regningen, slutter han.